JUSS OG SAMFUNN

Søkemonopol granskes i USA?

Konkurransetilsynet FTC innhenter opplysninger fra Googles rivaler.

2. mai 2011 - 15:11

Uavhengig av hverandre, viser Bloomberg og Financial Times til anonyme kilder som forteller at en offisiell gransking av Googles søkemonopol kan være i startfasen.

Kildene forteller at ikke-navngitte høyteknologiselskaper er bedt av USAs konkurransetilsyn FTC (Federal Trade Commission) om å forberede seg på å avgi informasjon rundt Googles markedsdominans. Dette kan tolkes som et varsel om at FTC er i ferd med å forberede mer formelle henvendelser for informasjon, kalt «civil investigative demands».

FTC har ikke offisielt bekreftet eller kommentert tilfellet. Også Google har avvist å kommentere.

EU-kommisjonen har allerede innledet en tilsvarende granskning. Det har også myndighetene i delstaten Texas. Det er kommet signaler om at delstaten Ohio kan være i ferd med å forberede en egen granskning.

Poenget med en granskning fra FTC er ikke nødvendigvis å prøve å begrense selve søkemonopolet til Google, men å fastslå hvorvidt Google på ulovlig vis har brukt dette monopolet som brekkstang i nye markeder.

Bloomberg peker på at FTC nylig har hyret to kjente eksperter på IT-markedet. En av dem er Timothy Wu, jussprofessor ved Columbia Law School, som uttalte i forrige uke at dominerende nettselskaper må hindres fra å monopolisere mer enn ett marked.

Den andre er Edward Felten, professor og kjent kryptoekspert fra Princeton University. Felten har fått stillingen som teknologidirektør i FTC.

I uken før påske godkjente USAs justisdepartement Googles kjøp av ITA Software, et selskap som leverer løsninger for å organisere og presentere informasjon om flyreiser, samt kjøp og salg av reiser, setereservasjon med mer til mange reisetjenester på web. Godkjenningen skjedde mot kraftige protester fra Google-konkurrenter som Microsoft, Kayak.com og Expedia, som hadde gått sammen i en egen allianse, Fairsearch.org.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.