Søkemotor finner passord og hemmeligheter

Søkemotoren Google kritiseres for å lete for grundig på nettsider den skal indeksere. Norske Fast unngår å røpe hemmeligheter.

For å fungere, må søkemotorene gå til hver server på nettet og kopiere innholdet de skal la deg finne. Filene blir så indeksert og du kan søke etter ord eller kombinasjoner av ord. Men konkurransen søkemotorene i mellom gjør at blant annet Google nå kritiseres for å være for ivrig.

Selskapet begynte i høst å kopiere også andre filtyper enn HTML-filene som Internett-sider er laget i. Google kopierer og indekserer filer i blant annet Acrobat (PDF), tekstformatet RTF, Microsoft regneark, Powerpoint og Postscript-filer, skriver Cnet. Du finner tjenesten under "Advanced Search"-knappen på Google.

Men mange slike filer var ikke beregnet på publisering, de er intern dokumenter som dessverre ble liggende på serveren. For inntil nylig var ikke dette så farlig.

Dette har gjort at du inntil nylig kunne søke på Google etter "password" og få en lang liste svar. Nå har Google strammet inn på akkurat dette ordet - digi.no gjorde et søk på bare norske sider og fant ingen filer som røpet passord. Men Google frasier seg ansvaret for hva som ligger i dokumenter på Internett-servere.

Norske Fast Search & Transfer, en av Googles to-tre viktigste konkurrenter, unngår dette problemet.

- Vi kan indeksere en lang rekke filtyper hvis vi vil, men holder oss til HTML og PDF samt forskjellige lyd, video og bildeformater. Dette er fil-formatene folk bruker for innhold de vil publisere. Andre filer holder vi oss unna, forteller John M. Lervik, administrerende direktør i Fast til digi.no.

Til toppen