BEDRIFTSTEKNOLOGI

Søkemotoren finner melodien du plystrer

Det norske selskapet Fast Search & Transfer tar i bruk sin søketeknologi på nye felter: Ønsker du å finne en lydfil på Internett, men ikke vet hva melodien heter, kan du rett og slett plystre den. Og det gjør ikke noe om du plystrer litt falskt.

Therese Werenskiold
7. nov. 2000 - 15:51

Dagbladet har snakket med sjef-forsker Bjørn Olstad i Fast Search & Transfer, som har utviklet det avanserte søkeverktøyet for musikk i samarbeid med Institutt for Datateknikk og Informasjonsvitenskap ved NTNU i Trondheim.

Fast lanserte nylig en multimedia-søketjeneste som dekker mer enn 66 millioner bilder og lydfiler. Men det er ikke alltid så lett å finne den melodien man er ute etter.

Med Fasts nye søketeknologi holder det at du plystrer noen toner fra melodien inn i en mikrofon tilknyttet datamaskinen. Og det gjør ikke noe om det blir litt falskt, skriver Dagbladet.

Olstad forteller til avisen at verktøyet tillater feil på enkelte toner. Selv om du plystrer utrolig falskt vil maskinen i tilfelle finne frem til de låtene som ligner og har god rytmisk match.

Fire-fem toner er nok til at datamaskinen kan finne frem til de melodiene som inneholder det du plystrer. Jo flere toner, desto mer presist blir søket, forteller Olstad.

Teknologien er allerede på plass, men han kan ikke si sikkert når den vil være i vanlig bruk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.