KOMMENTARER

Søkemotorene bør bli flinkere til å glemme

Du kan ikke fjerne feil eller gamle synder på nettet. Google må derfor lære seg kalenderen og begynne å glemme litt mer.

22. feb. 2006 - 12:39

I utgangspunktet hørtes det flott – Google og de andre søkemotorene glemmer intet og finner alt. Men dette er i ferd med å bli en personlig katastrofe for mange og det vil ramme stadig flere av oss hvis ikke søkemotorene tar problemet på alvor.

Årsaken til problemet er at søkemotorene leter på en måte og samme måte – uansett hva du søker etter. Hvilke treff som skal vises først bestemmes av relevans – hvilket dokument gir "det beste svaret". Hva som er det ferskeste svaret vektlegges lite og det er veldig uheldig, for i mange sammenhenger er det bare ferske svar som er interessante.

At søkemotorene viser det meste relevante er etter hvert blitt et enormt problem for enkelte. Har du kastet ut et sleivete debatt-kommentar eller lagt ut et morsomt bilde, har du ødelagt din digitale historiebok - kanskje for alltid.

Slik burde det ikke være – vi mennesker styre av tid og rangerer bevist og ubevist alt i forhold til om det skjedde i går, i forrige jobb, med forrige partner, i fjor eller for lenge siden.

Det holder ikke å bare si at vi må forholde oss til at nettet husker evig – mange har gjort ting på nettet før søkemotorene dukket opp.

Jeg var selv - på en liten skala - et offer for dette. Google har gjort en endring nå, men når du søkte på ”Einar Ryvarden” presenterte Google tidligere som første treff at jeg jobbet i Computerworld og var 29 år gammel. Det var min nettside fra da jeg jobbet i Computerworld i 1994 som ble vist først. Jeg kan ikke be om å få den fjernet – den ligger som en del av arkivet til Oslonett, den første internett-leverandøren i Norge.

Et annet eksempel på hvordan releans og ikke tidsbasert søk gir feil du for eksempel på Tom Adolfsen får du to oppføringer på Ementor.no først, men Adolfsen sluttet i Ementor i 2001.

Et verre eksempel er straffesaker. Folk som er dømt og har sonet din straff, skal ha gjort opp for seg og saken forsvinner til og med fra rullebladet etterhvert. Men søkemotoren vil for alltid vise at det viktigste vedkommende har gjort er å bli dømt i en straffesak.

Det er lett å tenke seg andre mareritt: Vil du ødelegge renomeet til en person, kommer du langt med noen debattinnlegg under falsk navn, noen falske nettsider og/eller noe manipulerte festbilder. Spre lenkene til noen søkemotorer og vips har vedkommende et alvorlig problem.

Problemet er at det er nesten umulig å få fjernet noe på nettet. Man kan heller ikke påvirke søkemotorenes lenker og rangeringer.

Søkemotorene er selvfølgelig kommet for å bli, men søkemotorene må bli flinkere til å sortere treff på dato, særlig når man søker på personer/navn. Med datobasert sortering vil ikke gamle synder, sitater, bilder forsvinne, men de vil ikke dukke opp på første siden med søketreff.

Jeg mener ikke vi skal fjerne noe, men du burde rett og slett klikke litt for å få se ting som er tre eller fem år gamle om en person.

Dette blir stadig viktigere - rett og slett fordi Internett blir stadig eldre og dermed at det søkemotorene husker blir stadig eldre.

Skal Google og søkemotorene bli oppfattet som nyttige, relevante og objektive, må de snart gjøre noe med måten de sortere treffene på. De kan raskt bli tvunget til det - amerikanere er glade i rettssaker og saksøker selskaper og folk som de mener sprer løgner om dem.

PS: Microsofts MSN-søkemotor har en innstilling som lar deg prioritere nye treff over relevante, men du må skru den på - og den fungerer ofte svært dårlig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.