Søkemotorene fungerer ikke

AltaVista og de andre store internasjonale søkemotorene fungerer stadig dårligere. Den beste finner bare én av seks Internett-sider, viser en undersøkelse Nec har gjennomført. Her er listen over best og verst:

AltaVista og de andre store internasjonale søkemotorene fungerer stadig dårligere. Den beste finner bare én av seks Internett-sider, viser en undersøkelse Nec har gjennomført. Her er listen over best og verst:

En Røde Kors-hund hadde blitt pensjonert hvis den var så dårlig som de internasjonale søkemotorene. Tjenester som AltaVista, Yahoo! og Excite gir inntrykk av at de leter igjennom alt innholdet på internett, men sannheten er at de ikke en gang skummer igjennom én av seks dokumenter, forteller to forskere fra den japanske elektronikk-giganten Nec.

Det er en relativt ukjent tjeneste, Boston-baserte Northern Lights, som går til topps i undersøkelsen til de to Internett-forskerne.

De beste og de verste søketjenestene:
Prosenten viser hvor stor del av internett tjenesten dekker:

Northern Lights: 16.0%

Snap: 15.5

AltaVista: 15.5

HotBot: 11.3

Microsoft: 8.5

Infoseek: 8.0

Google: 7.8

Yahoo!: 7.4

Excite: 5.6

Lycos: 2.5

Euroseek: 2.2

Steve Lawrence og C. Lee Giles jobber på NECs forskningsinstitutt på Princeton-universitetet. Forskerne har to ganger tidligere målt hvor flinke de store søkemotorene er. (Se lenke til tidligere rapporter under)

Resultatene er nedslående, og verre blir det. Sist gang de to forskerne målte, klarte Wireds HotBot å lete igjennom én av tre dokumenter. De store søkemotorene blir stadig dårligere fordi de ikke klarer å holde tritt med den virusaktige veksten i antall dokumenter på Internett. Dette er forklaringen de to forskerne gir.

Nå påpeker forskerne at de dårlige resultatene er basert på søk alle Necs forskere på Princeton har gjennomført. Disse søkene er særere og mer spesielle enn hva gjennomsnittlige brukere gjør, men undersøkelsen viser hvor dårlig teknikken fungerer.

Det finnes en rekke såkalte "metasøke"-tjenester som lar deg søke på et større antall søkemotorer samtidig for å øke antallet dokumenter du søker i. Metacrawler og Askjeeves er to muligheter.

Nec-forskerne har ytterligere dårlige nyheter. Undersøkelsen deres viser at det i snitt tar mer enn seks måneder fra et dokument blir lagt ut på Internett til det dukker opp hos søkemotorene. De to forskerne anslår nå antall web-sider til 800 millioner (6 terabyte tekst uten HTML-kode) Disse sidene har 180 millioner bilder (tre terabyte. Forrige undersøkelse fra desember 1997 anslo 320 millioner dokumenter.

De to forskerne mener også at 83 prosent av sidene inneholder kommersielt innhold. Bare 6 prosent kommer fra universiteter og foreninger, mens 1,5 prosent av innholdet på er porno. Hvordan Nec har målt dette er uklart.

Norske Fast mener at de med sin nye søkemotor skal kunne dekke et større antall sider enn noen annen konkurrent, men de to Nec-forskerne har ikke testet www.alltheweb.com.

Til toppen