FORBRUKERTEKNOLOGI

Søkemotorene klarer ikke å sortere

Du kan i liten grad stole på at du får de beste treffene med Google eller en av konkurrentene.

18. juni 2007 - 13:02

De aller fleste, viser tall, klikker på de første to-tre søketreffene de får listet opp - nesten ingen blar videre. Brukerne stoler med andre blindt på at søkemotorene klarer å sortere og vise det objektivt sett beste treffene først.

Det er ikke tilfelle og situasjonen er blitt verre, viser en oppsiktsvekkende undersøkelse fra Dogpile. Selskapet driver en såkalt meta-søketjeneste som med et søk viser treffene til Google, Microsoft, Yahoo og Ask - stokket sammen i en felles liste.

Dogpile får dermed automatisk se hvor enige eller rettere sagt ekstermt uenige søkemotorene er blitt. Tidligere, skriver Dogpile, har den første siden med treff fra hver søkemotoren vært litt mer enige om hva som er de beste treffene, men nå er de nesten komplett uenige.

På over 19.000 populære søk er det bare 3,6 prosent av treffene som to eller flere av de fire søkemotorene mener hører hjemme på førstesiden, skriver techworld.com. Alle fire er bare enige om under en prosent av treffene. For to år siden var det syv prosent enighet.

I praksis tilsier dette at de fire store søkemotorene er fullstendig uenige om selv hva som er de beste treffene på nettet. Det er altså nesten umulig å snakke om objektivt beste treff. Tallene indikerer også sterkt at søkemotor-selskapene har ikke klart å lage noen god modell for å simulere hvordan vi mennesker ville rangert innhold.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.