Søkemotorer ubrukelige på nyheter

En uformell test av de store søkemotorene avdekker et problem med dagens Internett: Du kan ikke søke etter nyheter og ferske Internett-sider.

En uformell test av de store søkemotorene avdekker et problem med dagens Internett: Du kan ikke søke etter nyheter og ferske Internett-sider.

Internett er blitt et fantastisk verktøy, men teknologien er langt fra perfeksjonert. De fleste av oss bruker en eller flere av de store søkemotorene til å finne frem, men dagens søkemotorer er svært dårlige til å finne nyheter og ferske lenker. Særlig på norsk innhold er søkemotorene svært dårlige, viser en uformell test digi.no har gjort.

Søkemotorer som Fast, Northern Lights og AltaVista begynner å dekke store deler av Internett og lar deg lete i eldre innhold. Men søkemotorene finner ingen ting om Sleipner-ulykken, som inntraff for ti dager siden.

Vi kunne heller ikke bruke søkemotorene til å finne DVD-kopieringsprogrammet CSS som hackergruppen More la ut da det dukket opp i begynnelsen av november.

For å finne ut hvor ferske lenker de internasjonale søkemotorene kan servere deg, gjennomførte digi.no en uformell/ikke-vitenskapelig test der vi søkte etter viktige og bredt omtalte norske nyheter. Testen viste at vi måtte helt tilbake til en så viktig og gammel sak som Telenor/Telia-fusjonen for å finne mange lenker til norske Internett-sider.

Brukerne er derfor tvunget til å lete etter innholdssider som har manuelle lenker eller egne søkemotorer som indekserer deres innhold, for eksempel Aftenposten, SOL eller digi.no.

Norske brukere kan søke med Kvasir, men heller ikke denne oppdateres ofte nok og SOL innrømmer selv at den bare dekker halvparten av alle de nordiske Internett-sidene.

Årsaken til problemet er rett og slett at er at dagens søkemotorer ikke sjekker nye og gamle Internett-sider ofte nok. Norske Fast lover at de etter hvert skal innom alle Internett-sider rekordmessig ofte - hver 14. dag.

- Målet er selvfølgelig at søkemotorene oppdateres raskere, men det er et stykke igjen, innrømmer Espen Brodin, administrerende direktør i Fast ovenfor digi.no.

Testen
digi.no brukte shareware-programmet Copernic til å teste de internasjonale søkemotorene. Copernic lar deg søke med de 12 mest kjente søkemotorene samtidig.

Slik gikk det på følgende stikkprøver:

  • Sleipner-ulykken - 10 dager siden: Vi søkte på "Sleipner and Ryvarden" (Ryvarden Fyr). Bare Euroseek fant to lenker til nyheten, en av dem fra Haugesunds-radioen Radio 102. Fant sted 26. november
  • Fotball-kampen Rosenborg - Bayern München - 12 dager siden: Vi søkte med "Rosenborg and Bayern". Mest relevant treff fra de 12 søkemotorene er en SOL-brukers side om spillebytter på Nottingham Forest... Fant sted 24. november
  • Toppmøte og Clintons besøk i Oslo - For over en måned siden: Vi søkte på "Clinton and King Harald". Fant tre brukbare treff, ett på sidene til det hvite hus. Fant sted 5. november
  • Telenor/Telia-fusjon - Nesten syv uker siden: Vi søkte på "Kark Fjærvoll Telenor Telia". Først på en såpass gammel sak og mye omtalt begivenhet dukker det opp en lang rekke treff på alle de store søkemotorene.
Copernic avslører dessuten med sine grafer at Fast og Altavista er to av de raskeste søkemotorene. Netscapes Netcenter er ferdig med sitt søk konsekvent sist.
Til toppen