JUSS OG SAMFUNN

Søker asyl i Norge

Snowden vil vekk.

NSA-varsler Edward Snowden har søkt asyl i Norge, blant flere andre land. Han er nå fast i transittmottaket på den internasjonale flyplassen i Moskva, hvor han har sittet i rundt en uke.
NSA-varsler Edward Snowden har søkt asyl i Norge, blant flere andre land. Han er nå fast i transittmottaket på den internasjonale flyplassen i Moskva, hvor han har sittet i rundt en uke. Bilde: The Guardian/All Over Press
2. juli 2013 - 07:55

Norge er ett av flere land NSA-varsler Edward Snowden prøver å skaffe seg asyl. Utenriksdepartementet (UD) bekrefter tirsdag til Dagbladet at de har fått inn en asylsøknad til ambassaden i Moskva.

– Søknaden skal angivelig være undertegnet Edward Snowden, sier underdirektør Frode Overland Andersen i UD til Dagbladet.

Søknaden skal ha blitt sendt på søndag, samtidig som en rekke andre land fikk en søknad om asyl fra varsleren som nå er på rømmen fra amerikanske myndigheter. Snowden sitter fast på transittområdet på den internasjonale flyplassen i Moskva, uten gyldig pass eller reisepapirer.

Om han blir innvilget asyl i Norge kommer nå an på norske utlendingsmyndigheter, som er underlagt justisdepartementet. Men Snowden har også sendt søknader til en rekke land verden over. Blant annet Cuba, Finland, India, Tyskland, Nederland, Polen, Sveits og Venezuela, skriver Dagbladet.

Snowden har vært i skjul for amerikanske myndigheter siden han forrige måned lakk en rekke opplysninger knyttet til det kontroversielle overvåkningssystemet Prism. Han har også lekket en rekke andre opplysninger om hvordan amerikanske styresmakter bruker nett-trafikk som overvåkningsmotor.

Spørsmålet er om Snowden vil klare å komme seg ut av transitt-området på flyplassen hvor han nå skal befinne seg. Mandag ble det klart at både FBI og russiske FSB har blitt beordret av sine respektive presidenter til å ordne opp.

Amerikanske myndigheter har trukket tilbake passet hans etter at han ble siktet for spionasje. Blir han innhentet av amerikanske myndigheter og brakt inn for en amerikansk domstol kan Snowden forvente seg et svært langt opphold i fengsel.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.