Søkingen etter intelligent liv i full gang

SETI@Home-prosjektet startet skikkelig opp den 17. mai i år. Prosjektet kan allerede regnes som en suksess, i hvert fall med tanke på antall deltakere.

SETI@Home-prosjektet startet skikkelig opp den 17. mai i år. Prosjektet kan allerede regnes som en suksess, i hvert fall med tanke på antall deltakere.

SETI@Home (Search for Extra-Terristrial Intelligence at Home), er som digi.no tidligere har skrevet, et prosjekt hvor man utnytter ledig prosesseringskapasitet i datamaskiner verden over til å analysere radiosignaler fra verdensrommet. Målet er å finne signaler som stammer fra intelligent vesener.

Brukere av datamaskiner som kjører MacOS, en rekke Unix-varianter eller moderne Windows-utgaver kan ved å laste ned og kjøre en spesiell programvare, bidra til prosjektet. Og det er helt klar mange som gjør nettopp dette.

En titt på statistikk utarbeidet mandag, viser at over 425.000 brukere fra 211 forskjellige land hittil har bidratt med prosessorkraft. Skal man tro statistikken, er over 70 prosent av maskinene disse brukerne har benyttet, hjemmemaskiner.

Ikke overraskende er det Windows-brukere på x86-baserte maskiner det er flest av, men også Linux-brukerne på den samme maskinvaren markerer seg sterk. På tredjeplass kommer de godt over 80 tusen Mac-brukerne som er med.

De norske deltakerne markerer seg som ivrige, selv om de foreløpig ikke er så mange. Selv om 18 land hver for seg har flere deltakere enn Norges omtrent 2450, ligger de norske deltakerne på tolvte plass i arbeidsmengde.

En peker til nettstedet til SETI@Home finner du i spalten til høyre. Der kan du blant annet laste ned programvaren som er nødvendig for å bidra til prosjektet.

Så er spørsmålet om det virkelig finnes intelligent liv andre steder i verdensrommet, eller om all denne letingen gjøres til ingen nytte.

Science-fiction-forfatteren Tor Åge Bringsværd fikk et tilsvarende spørsmål i et TV-program for ikke så lenge siden. Han svarte:

- Jeg er til tider ikke engang sikker på om det finnes intelligent liv på denne planeten!

Til toppen