Nettlesere

Søksmål: Krever at Apple åpner iOS for andre nettlesermotorer

Mener WebKit henger for langt etter.

Apple har blitt saksøkt fordi selskapet hindrer webutviklere å ta i bruk nyere webteknologier på iOS-enheter, ved å tvinge alle nettlesere for iOS til å bruke samme motor som Safari.
Apple har blitt saksøkt fordi selskapet hindrer webutviklere å ta i bruk nyere webteknologier på iOS-enheter, ved å tvinge alle nettlesere for iOS til å bruke samme motor som Safari. (Bilde: Apple. Montasje: digi.no)

Mener WebKit henger for langt etter.

Apple har i Frankrike blitt saksøkt av selskapet Nexidi fordi Apple ikke tillater at rivaliserende nettlesermotorer installeres og kjøres i iOS. Det er mulig å installere alternative nettlesere i iOS i dag, men alle må bruke WebKit-motoren som følger med operativsystemet. 

Dette hadde ikke vært et problem dersom WebKit hadde vært bortimot best i klassen, men de siste årene har Apple latt WebKit-motoren bli hengende etter konkurrentene når det gjelder støtte av nyere webstandarder. 

Det var franske Challenges som først omtalte saken.

Les også: Moderne nettlesere støtter mange tusen API-er

Bare IE gjør det svakere

Franske Nexidi er mest kjent for å stå bak det åpen kildekodebaserte ERP-systemet ERP5. I et blogginnlegg om søksmålet viser selskapet til rangeringer og diagrammer hos nettstedet HTML5test.com, som viser webteknologistøtten i iOS har gått fra å være svært bra, til nå å være den svakeste, sammenlignet med de konkurrerende mobilnettleserne. 

Dette hadde ikke sett så ille ut dersom Internet Explorer fortsatt hadde vært Microsofts eneste alternativ. Men Microsofts nåværende nettleser, Edge, er ifølge HTML5test.com helt på høyde med Mozilla Firefox, mens Google Chrome ligger et stykke foran, når det gjelder støtte for ulike webteknologier. 

Mange har uttalt at Apple Safari og WebKit derfor har overtatt rollen til Internet Explorer, en sinke som hindrer utviklere å ta i bruk moderne teknologi i webapplikasjoner.

I blogginnlegget nevner Nexidi at teknologier som WebRTC, Service Workers og WebM kan brukes på enhver plattform bortsett fra iOS, fordi WebKit ikke støtter disse teknologiene og fordi nettleserleverandørene er nødt til på bruke WebKit.

Apple har riktignok lovet å komme med støtte for WebRTC, uten å angi noe tidspunkt for dette.

Bakgrunn: Snart kan WebRTC brukes i alle moderne nettlesere

«Bortkastet innovasjon»

Nexidi bruker derfor stadig mer ressurser på å omgå HTML5-begrensningene i iOS for å få selskapets løsninger til å fungere i iOS, noe det kaller bortkastet innovasjon. Men fordi iPhone-brukerne både er mange og relativt lojale mot plattformen, er det ikke noe alternativ for selskapet å forlate iOS.

Nexidis søksmål tar utgangspunkt i en relativt ny, fransk lov som ifølge selskapet skal beskytte små selskaper mot store selskaper som forsøker tvinge gjennom kontrakter hvor det er en betydelig ubalanse mellom partenes rettigheter og plikter. Nexidi mener at dette er tilfellet med Apples AppStore-kontrakt.

– Det å ikke tillate publisering av nettlesere som ikke er basert på Apples egen WebKit, i App Store, utgjør det samme som at Carrefour (et selskap tilsvarende Walmart) ikke ville selge andre bønner enn dem som er basert på Carrefours frø. Dette er kanskje lovlig i andre land enn Frankrike, men sannsynligvis ikke, skriver Nexidis i blogginnlegget.

Selv om søksmålet også omfatter en erstatningssum, skal hovedårsaken være et håp om at søksmålet vil føre til at Apple raskere gir iOS støtte for de nyeste webstandardene.

Apple har ikke svart på henvendelser fra amerikansk presse angående dette søksmålet.

Les også: Vil droppe støtten for CSS-prefikser i WebKit

Kommentarer (21)

Kommentarer (21)
Til toppen