BEDRIFTSTEKNOLOGI

Søksmål mot Scandinavia Online sender internett-priser til himmels

Det mexicanske bryggeriet som lager ølet "SOL" krever Scandinavia Online AS for 6.000 millioner pesetas (ca 100 millioner kroner) i erstatning for ulovlig bruk av selskapets varemerke. Mye tyder på at saksøkeren har retten på sin side. - Dette vil bety en mangedobling av prisen på internett-abonnement, sier adm dir Erik Hagen i SOL til digi.

Paul Leveraas
1. apr. 1997 - 01:00

Bryggeriet som lager det mexikanske "SOL" planlegger en storstilt introduksjon i det norske markedet. Internett anses som en av flere viktige markedskanaler og selskapets advokater steilet da de oppdaget at navnet allerede var opptatt, og endatil av en av Norges største aktører på Internett.

- Dette er en skandale, og vi krever at Scandinavia Online umiddelbart slutter å bruke dette doménenavnet, sier SOLs advokat Poco de Muerte til digi på en dårlig telefonlinje fra Mexico City.

- Vi regner med at Scandinavia Onlines bruk av dette navnet med endingen "no" ("Sol, no!" betyr "Sol, nei takk!", red. anm.) har påført oss betydelige tap. Våre foreløpige beregninger indikerer et tap i størrelsesorden seks milliarder mexicanske pesetas. Dette tapet søker vi kompensert, men ønsker å være fleksible dersom Scandinavia Online viser seg samarbeidsvillige.

Erik Hagen.
Erik Hagen.

Administrerende direktør Erik Hagen i Scandinavia Online er uvillig til å kommentere saken på det nåværende tidspunkt, men bekrefter at de har mottatt kravet.

- Våre advokater har antydet at vi står svakt i denne saken, og vi vil sannsynligvis imøtekomme alle kravene fra bryggeriet, innrømmer han under press.

Hagen forteller at også produsenten av den nærende drikken "Sana Sol" har protestert mot Scandinavia Onlines sterke markedsføring av "www.sol.no" på Internett. Sana Sol avventer imidlertid utfallet av øl-gigantens fremstøt før de eventuelt går rettens vei.

- For å få til en rask og minnelig ordning med øl-bryggeriet overfører vi beløpet Sol krever allerede i løpet av dagen i dag, og skifter umiddelbart ut doménenavnet. Dernest må vi gjøre visse kalkyler på hvordan vi skal kompensere for tapet. Det meste vil vi ta inn ved en kraftig økning av internett-abonnementsprisene. Vi regner med at prisene vil tre til femdobles i en periode på fra 12 til 24 måneder fremover.

Interessegruppen "Norges Nettbrukerforbund" har allerede igangsatt en aksjon for å protestere mot de økende prisene.

- Det er overhodet ingen grunn til å belaste norske nettbrukere for tabber gjort av Scandinavia Online, freser en tydelig irritert og rasende formann Ola Sleggemoen i en kommentar til digi. - Dette er det rene mexikanske landeveisrøveri, legger han til.

I hele dag tar forbundet imot elektroniske brev i en storstilt anlagt underskriftskampanje. Forbundet har allerede mottatt flere tusen protester. Forbundet er ikke selv på internett, men du kan sende din protest til digi@kanal1.no, så vil den umiddelbart bli videresendt til forbundet.

Brukere av Scandinavia Online må midlertidig bytte ut den oppsatte hjemmesiden til http://www.soff.no/ (Scandinavia Offline). Ytterligere instrukser vil komme i løpet av dagen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.