JUSS OG SAMFUNN

Søksmål prøver å stanse Chromebook

Den første bærbare med Google ChromeOS skulle hatt premiere 15. juni.

8. juni 2011 - 11:02

Et amerikansk utviklingsselskap, Isys Technologies, har saksøkt Google og begjært en midlertidig forføyning mot Google, Acer, Amazon, Best Buy og Samsung for å hindre dem fra å selge Chromebook som etter planen skal lanseres 15. juni.

Isys eier pc-leverandøren Xi3, selskapet bak Xi3 ChromiumPC, en stasjonær pc med en unik modulær og skalerbar konstruksjon patentert av Isys. Xi3-arkitekturen ble kunngjort i 2009. Selskapet ble etablert året etter. Systemet er laget med tanke på ethvert x86-operativsystem, men er først og fremst tenkt å fungere med ChromeOS. Salget av Xi3 ChromiumPC skal etter planen starte 4. juli. Maskinen blir i så fall den første stasjonære pc-en med ChromeOS.

Krangelen mellom Google og Isys gjelder bruken av varemerket Chromium.

Isys søkte i juni 2010 å få registrert Chromium som beskyttet varemerke. Google har initiert to åpen kildekodeprosjekter under navnet Chromium, henholdsvis en nettleser og et operativsystem, uten å registrere betegnelsen som beskyttet varemerke. Isys har kun fått midlertidig tillatelse fra US Patent and Trademark Office til å bruke Chromium.

Xi3 ChromiumPC har en unik modulær og skalerbar konstruksjon.
Xi3 ChromiumPC har en unik modulær og skalerbar konstruksjon.

Isys mener Google bevisst har tatt i brukt Chromium på sine åpen kildekodeprosjekter, selv om de har vært klar over pc-prosjektet til Xi3. Google hadde opprinnelig tenkt å kalle sine ChromeOS-baserte bærbare for «Speedbook», men måtte gi seg da en annen leverandør tok i bruk dette navnet. 11. mai i år kunngjorde de et annet navn, Chromebook, og sendte samtidig et krav til Isys om å avstå fra å bruke Chromium. Isys hevder at Google i perioden før 11. mai har arbeidet bak kulissene for å få kjent Isys’ eierskap til Chromium-varemerket ugyldig.

Derfor går Isys nå til søksmål mot Google, med krav om at Google frakjennes retten til å bruke Chromium, og for å hindre Google og partnerne fra å markedsføre og selge maskinvare «med et navn som ligger forvirrende nært ChromiumPC, nærmere bestemt Chromebook og/eller Chromebox», går det fram av en pressemelding.

Teknologien til Xi3 ChromiumPC er nærmere beskrevet på chromiumpc.blogspot.com.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.