Søksmål prøver å stanse Chromebook

Den første bærbare med Google ChromeOS skulle hatt premiere 15. juni.

Søksmål prøver å stanse Chromebook

Den første bærbare med Google ChromeOS skulle hatt premiere 15. juni.

Et amerikansk utviklingsselskap, Isys Technologies, har saksøkt Google og begjært en midlertidig forføyning mot Google, Acer, Amazon, Best Buy og Samsung for å hindre dem fra å selge Chromebook som etter planen skal lanseres 15. juni.

Isys eier pc-leverandøren Xi3, selskapet bak Xi3 ChromiumPC, en stasjonær pc med en unik modulær og skalerbar konstruksjon patentert av Isys. Xi3-arkitekturen ble kunngjort i 2009. Selskapet ble etablert året etter. Systemet er laget med tanke på ethvert x86-operativsystem, men er først og fremst tenkt å fungere med ChromeOS. Salget av Xi3 ChromiumPC skal etter planen starte 4. juli. Maskinen blir i så fall den første stasjonære pc-en med ChromeOS.

Krangelen mellom Google og Isys gjelder bruken av varemerket Chromium.

Isys søkte i juni 2010 å få registrert Chromium som beskyttet varemerke. Google har initiert to åpen kildekodeprosjekter under navnet Chromium, henholdsvis en nettleser og et operativsystem, uten å registrere betegnelsen som beskyttet varemerke. Isys har kun fått midlertidig tillatelse fra US Patent and Trademark Office til å bruke Chromium.

Xi3 ChromiumPC har en unik modulær og skalerbar konstruksjon.
Xi3 ChromiumPC har en unik modulær og skalerbar konstruksjon.

Isys mener Google bevisst har tatt i brukt Chromium på sine åpen kildekodeprosjekter, selv om de har vært klar over pc-prosjektet til Xi3. Google hadde opprinnelig tenkt å kalle sine ChromeOS-baserte bærbare for «Speedbook», men måtte gi seg da en annen leverandør tok i bruk dette navnet. 11. mai i år kunngjorde de et annet navn, Chromebook, og sendte samtidig et krav til Isys om å avstå fra å bruke Chromium. Isys hevder at Google i perioden før 11. mai har arbeidet bak kulissene for å få kjent Isys’ eierskap til Chromium-varemerket ugyldig.

Derfor går Isys nå til søksmål mot Google, med krav om at Google frakjennes retten til å bruke Chromium, og for å hindre Google og partnerne fra å markedsføre og selge maskinvare «med et navn som ligger forvirrende nært ChromiumPC, nærmere bestemt Chromebook og/eller Chromebox», går det fram av en pressemelding.

Teknologien til Xi3 ChromiumPC er nærmere beskrevet på chromiumpc.blogspot.com.

Til toppen