RESULTATERFINANS

Søksmålene har mangedoblet SCOs markedsverdi

SCOs søksmål mot Linux har mangedoblet aksjekursen. Og advokatene er gjort til aksjonærer.

20. nov. 2003 - 15:33

I vinter var SCO Group et selskap med lav omsetning og underskudd, og en aksjekurs på en dollar. Etter å ha gitt opp Linux-satsingen og gjort om forretningsideen til søksmål mot Linux-brukere, har kursen til tider vært oppe i over 22 dollar.

    Les også:

Selskapets ledelse har fått blod på tann. IBM er saksøkt for tre milliarder dollar. Novell har mottatt nye trusler etter overtakelsen av SUSE – etter sigende fordi Novell forpliktet seg til ikke å konkurrere mot SCO da det overga rettighetene til Unix, og fordi Linux, i motsetning til for eksempel Novell NetWare, er en konkurrent mot SCOs Unix. I Las Vegas denne uken sa SCO at et nytt søksmål mot en storbruker av Linux vil komme innen 90 dager.

I spissen for SCOs søksmålfunderte forretningsplan står stjerneadvokaten David Boies, kjent for å ha ledet monopolsøksmålet mot Microsoft i den offensive fasen under Clinton-regjeringen. Boies ble byttet ut da G. W. Bush tiltrådte, og taktikken ble lagt om fra oppsplitting til tamt forlik. Han kvitterte ved å lede juristene som talte Al Gores sak under problemene med opptellingen i Florida under presidentvalget i november 2000.

Boies' firma, Boies, Schiller and Flexner LLP, har fått oppgradert sin status hos SCO. Det skal ta hånd om alt som har med håndheving av SCOs opphavsrett å gjøre. Firmaet ble i midten av oktober tildelt en million dollar i kontanter, samt 400.000 aksjer, som da var verdt rundt 8 millioner dollar.

I et intervju med CRN sa SCO-sjef Darl McBride klart fra hva Boies betyr for selskapet:

– David kommer inn, nå er han aksjonær, han ror med oss, og la dette være klart: Siden februar har han gjort selskapet ganske mye mer verdt. Aksjen vår sto i rundt en dollar, nå er den 14 dollar. Det er noe av den beste investeringen, og noe av den beste emisjonen vi noen gang har gjennomført.

Det er ikke noe galt i at et selskap søker å håndheve sin opphavsrett. Det underlige ved dette tilfellet, er at bevisene for at opphavsretten skulle være krenket, fortsatt holdes hemmelig. SCO har ikke prøvd å komme til enighet med noen av de påståtte synderne, men lagt opp til det ene aggressive søksmålet etter det andre. Brukere som har villet etterkomme SCOs lisenskrav, har ikke greid å trenge gjennom SCOs mangfoldige og ellers tilsynelatende uvirksomme salgsapparat. I kulissene trekker den gamle ringreven Ray Noorda i trådene, med fersk erfaring for at milliardsøksmål kan gi millioninntekter, bare man bruker de riktige advokatene og skyter på de riktige målene.

Når advokatene i tillegg gjøres til store aksjonærene, og selskapets verdiskapning ikke kan forklares med noe annet enn søksmål, er ringen sluttet. Det dreier seg ikke om brudd på opphavsrett, men om en form for spekulasjon som ikke en gang er USAs næringsliv verdig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.