SOL blir dyrere enn Yahoo!

SOL kan være verd åtte milliarder kroner, men selskapet er dyrt sammenlignet med sin internasjonale gigantkonkurrent Yahoo!.

SOL kan være verd åtte milliarder kroner, men selskapet er dyrt sammenlignet med sin internasjonale gigantkonkurrent Yahoo!.

SOL skal børsnoteres allerede i juni til en pris på åtte milliarder kroner (en milliard euro), hevder detaljerte rykter fra det amerikanske finansmiljøet. Ifølge ryktene fra The Daily Deal skal Schibsted, Telia og Telenor starte salget av aksjer verd 1,6 milliarder kroner allerede på mandag.

Ingen av hverken Schibsted, SOL selv, Telenor eller andre digi.no har vært i kontakt med vil bekrefte lekkasjene, men ingen vil heller benekte dem på direkte spørsmål fra digi.no.

Les hele saken: SOL skal børsnoteres for åtte milliarder

Analytiker Torgeir Waage, analytiker på media og IT hos Sundal Collier, er ikke overrasket over lekkasjene og den raske børsnoteringen, men han er usikker om hvorvidt SOL forsvarer prislappen.

- SOL er det første store Internett-mediaselskapet i Norden som går på børs, så vi har ingen lokale konkurrenter å sammenligne med. Går vi til USA og sammenligner med Yahoo!, den likeste konkurrenten, blir SOL ganske dyr, påpeker Vaage ovenfor digi.no.

I utgangspunktet ser ikke regnestykke så dårlig ut: Yahoo! er priset til 4500 kroner pr unik bruker i måneden, mens SOL med sine 4,5 millioner månedlige brukere har en pris på 2000 kroner.

- Men Yahoo!s brukere er i snitt innom fire ganger mer aktive enn SOLs. Dessuten har Yahoo! fått til Intenrett-handel, et felt der SOL selv om de kommer i gang nå, har mindre muligheter på fordi skandinaviske brukere foreløpig handler lite på nettet, påpeker Vaage.

Vaage er i tillegg kritisk til SOLs lav annonseomsetning som er langt lavere enn Yahoo!s.
- Annonsetallene imponerer ikke. Før vi kan vurderer SOL-aksjen må vi også få vite mer om fremtidsplanene på mobiltelefon og andre områder. Så langt har informasjonen vært svært sparsom.

Vaage stiller seg dessuten tvilende til om SOL har like store ekspansjonsmuligheter som Yahoo! og andre konkurrenter.

- PC-penetrasjonene er allerede svært høy i Norden, SOL har dermed kapret mye av sitt potensielle marked.

Men Vaage påpeker at sammenligner man de sterke ryktene om SOLs børsverdi med prisen Lycos-eierne får de nå selger til spanske Terra, er SOL billig. Terra betaler 100 milliarder for Lycos, til tross for at selskapet ligger på femteplass på listen over mest besøkte nettselskaper i USA.

Til toppen