RESULTATERFINANS

SOL-eierne kaster kortene

Nå har Telenor, Schibsted og Telia fått nok. Milliardtap og en låst eiersituasjon gjør at Scandinavia Online skal selges.

2. nov. 2001 - 08:46

Schibsted ASA, Telenor og Telia har inngått en intensjonsavtale om sammen å selge seg ned i Scandinavia Online AB (SOL), eierselskapet til Internett-portalene SOL i Norge, Danmark og Finland og Passagen i Sverige.

Dermed gir selskapene i realiteten opp sitt felles kontrollerende eierskap i Scandinavia Online.

SOL har siden børsnoteringen i fjor sommer tapt det aller meste av sin børsverdi. Fra en introduksjonskurs på 115 kroner har aksjen rast ned til 2,40 kroner, gårsdagens sluttnotering.

De tre selskapene kontrollerer i dag 76 prosent av aksjene i SOL. Og nettopp dette har vært problemet. De tre selskapene er konkurrenter og har dette har lammet SOLs evne til å endre seg og satse nytt. Selskapet har derfor gjennom årene fortsatt virksomhet til tross for enorme tap.

I pressemeldinger fra alle de tre hovedeierne som er sendt ut fredag morgen heter det at det er med bakgrunn i de strukturelle forandringene i internettbransjen med større behov for industriell fokusering og utnyttelse av stordriftsfordeler som ligger bak ønsket om å selge seg ned.

Selskapene mener at SOL har større potensial for verdiøkning med én fokusert eier, som bedre kan nyttiggjøre seg selskapets unike nordiske markedsposisjoner. Derfor jobber en nå mot å finne en eier som kan kjøpe hele eller deler av de tre selskapenes aksjepost. Dette kan bli vanskelig selv om SOL er det største nettstedet i Norden. For en ny eier må rydde opp skikkelig og annonsemarkedet er elendig, noe som gir små muligheter for overskudd med det første.

Beslutningen om å selge har ikke konsekvenser for eiernes øvrige virksomheter.

De tre eierne har i felleskap engasjert ABG Sundal Collier som rådgiver i salgsprosessen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.