SOL kjøper slovakisk portal

Den halve milliarden Scandinavia Online har fått inn får ben å gå på. Nå har portalselskapet kjøpt opp halvparten av en slovakisk Internett-portal for 11 millioner norske kroner.

Denne uken fikk Scandinavia Online utstedt aksjer for en verdi på rundt 500 millioner kroner, etter betalingen av DinSide, som selskapet kjøpte i begynnelsen av juni.
Les:
SOL vil ha en halv milliard til oppkjøp
Rett etter generalforsamlingen tirsdag hadde SOL, med konsernsjef Birger Steen i spissen, sikret seg 49 prosent av aksjene i det slovakiske Internett-selskapet Zoznam, med en opsjon på å kjøpe de resterende 51 prosent av aksjene innen 18 måneder.


Zoznam ble etablert i begynnelsen av 1997 og er i dag Slovakias største Internett-portal med 4 millioner sidevisninger i måneden. Selskapet hovedvirksomhet er å samle, presentere og levere enkel navigasjon til en stor mengde kommunikasjons-, e-handels- og innholdstjenester på nettet, skriver selskapet i en børsmelding.

- Vår strategi er å holde på vår posisjon som nummer en på det slovakiske Internett-markedet samtidig som vi forbedrer vårt produkt til å omfatte stadig nye tjenester og inntektskilder. Å få tilgang til konsepter, teknologi og kunnskap fra et av Europas ledende portalselskaper vil få en avgjørende betydning for vår videre vekst, sier Zoznams administrerende direktør, Lukas Alner, i den samme børsmeldingen.

- Zoznam har en unik posisjon som ledende portal og drivkraft for utviklingen av Internett i Slovakia, sier Birger Steen, konsernsjef i SOL. Han varsler med dette oppkjøpet en mer aggressiv ekspansjon utenfor Norden.

SOL fikk portalselskapet for en billig penge. Bare knappe 11 millioner måtte SOL ut med for sine 49 prosent.

- Det viktigste for oss er å konsolidere vår drift i Norden. Det betyr å få brukerne dypere ned i våre sider, samtidig som vi kommer over på nye plattformer. Når det er sagt har vi uttalt at vi er interessert i selskaper som deler vår forretningside, og er åpen for denne typen investeringer, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i SOL Norge.

- Slovakia har en raskt voksende økonomi, med 500 000 brukere av Internett per i dag. Zoznam har omtrent halvparten av disse. Dette åpner for en kraftig vekst, sier Kristin Skogen Lund til digi.no.

Birger Steen ,SOLs konsernsjef , mener Zoznam ligner mye på en av SOLs tidligere stadier nemlig Oslo Nett. - Man kan absolutt sammenligne de to selskapene. Og det er jo spennende for oss. Men når det gjelder mulighetene for selskapet er de store. Blant annet har selskapet en meget god teknisk avdeling, og har tilgang til store ressurser fra universitetet i Bratislava, sier Steen.

Går det med Zoznam som med Oslo Nett, har SOL gjort en meget god investering. Men Steen påpeker at dette ikke er en finansiell plassering, men strategisk.

- Vi har et sikkerhetsbelte i og med at vi bare har minoriteten av aksjene, med en opsjon på å kjøpe resten. Hvis selskapet fortsetter sin gode utvikling, og hvis ting skjer som vi vil det har vi muligheten til å kjøpe resten om 18 måneder, sier Steen til digi.no.

Til toppen