JUSS OG SAMFUNN

SOL lanserer informasjonsarkiv

Fredag åpner SOL Referanse. Her skal nettbrukerne kunne hente frem artikler, bilder og rapporter fra avisarkiver og kredittopplysningsbyråer i Norge og utlandet. Så sant de betaler for seg.

Morten Øverbye
22. aug. 1997 - 09:37

- Informasjonsmarkedet i Norden er verdt 1,2 milliarder, så det er et stort marked å ta av, sier produktsjef Marit Forseth i Scandinavia Online til digi.no.

Nå vil hun gjøre informasjon lettere tilgjengelig for nettbrukere flest gjennom SOL Referanse. Der skal brukeren kunne få svar på alt en ønsker å få vite om noe eller noen, fra avisartikler til heftelser i løsøreregisteret eller kredittopplysninger.

SOL Referanse er et samarbeidsprosjekt mellom Scandinavia Online og eiere av flere informasjonsdatabaser. Elektroniske tekstarkiv fra Aftenposten og NTB, kredittopplysninger fra Dun & Bradstreet og bildearkivet fra Scanfoto er blant tjenestene som inngår i SOL Referanse.

Brukerne kan søke gratis i informasjonen, men må betale et mindre beløp for hver artikkel, rapport eller bilde som hentes ut av basen. SOL gir hver bruker en kredittgrense på 500 kroner. Når grensen er nådd, blir regningen fra SOL sendt brukeren. Systemet skal fungere som en vanlig bankkonto, der brukeren selv kan sjekke saldoen og ta kontoutskrifter.

Ifølge Forseth skal det bli billigere å hente ut opplysninger fra SOL Referanse, enn å ta en telefon til samarbeidspartnerne og få den samme informasjonen tilsendt i posten.

- Det blir vesentlig billigere å hente ut en firmaattest fra SOL Referanse, enn om du skal ha den samme attesten tilsendt fra Brønnøysund. Vi tar konsekvensen av det mediet vi jobber i, sier hun.

Hvor mye samarbeidspartnerne får for hver enkelt artikkel eller rapport som selges gjennom SOL Referanse varierer, og Forseth forteller at det er inngått ulike avtaler med ulike typer tjenester.

- For noen tjenester fungerer vi som en elektronisk distributør, der vi tar en pris for distribusjonen. Andre tjenester vil være spesielt utviklet for Internett, og der vil vi dele inntektene med samarbeidspartnerne, sier Forseth.

SOL Referanse lanseres klokken 12:00 fredag formiddag og er rettet mot forbrukermarkedet. Senere skal det også utvikles egne tjenester mot bedriftsmarkedet, men disse vil legges ut på SOL Bedrift.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.