SOL stenger svensk MP3-bruk

Svenske SOL stenger nå all bruk av MP3-filer på private hjemmesider som tilhører Passagen.se. I Norge ser ikke Kristin Skogen Lund samme behovet.

Svenske SOL stenger nå all bruk av MP3-filer på private hjemmesider som tilhører Passagen.se. I Norge ser ikke Kristin Skogen Lund samme behovet.

Det er svenske Vision som skriver at det finnes rundt én million medlemmer av den svenske portalen Passagen.se og 70.000 private hjemmesider. På noen tusen av disse hjemmesidene er det lastet ned MP3-filer til privat bruk.

I kjølvannet av Napster-bråket, går dermed eieren av Passagen, SOL AB, til det drastiske skritt å stenge bruken av alle MP3-filer som ligger på SOLs område. Det innebærer både piratkopiert musikk og fullt ut lovlige MP3-filer.

Hovedgrunnen er striden rundt opphavsrett, men også trafikkbelastningen på serverne i forbindelse med bruken av MP3-filene, oppgis som grunn.

Forbudet rammer altså uskyldige som aldri har lastet ned piratkopiert MP3-musikk til sin SOL-hjemmeside.

- Det er selvfølgelig svært synd at mange personer straffes fordi noen få har forbrutt seg, mener Mattias Fyrenius som er innholdsansvarlig på Passagen. Fyrenius sier at forbudet vil bli hevet først når de føler seg komfortable med opphavsretts-spørsmålet rundt MP3.

Spørsmålet er selvfølgelig hvor langt inn i fremtiden det er.


I Norge opplyser SOL-sjef Kristin Skogen Lund at de ikke kommer til å gjøre det samme.


- Vi har ikke hatt nevneverdige problemer med dette. Vi er nok heller for strenge enn for milde i denne sammenhengen, sier Skogen Lund med referanse til Boot Boys-saken som digitoday.no har skrevet om tidligere.
Da stengte SOL Norge en hjemmeside til et prominent medlem av Boot Boys
til tross for at den ikke inneholdt noe ulovlig innhold.

Etter en avtale mellom Telenor og Schibsted ved nyttårstider i fjor, ble de aller fleste av de gamle SOL-hjemmesidene overført til Telenor og online.no-domenet. Men fortsatt hører rundt 20.000 hjemmesider til i SOL-systemet

- Så lenge jeg har jobbet i SOL, husker jeg kun to MP3-tilfeller som vi har tatt opp med brukerne. Og de tilfellene er over ett år gamle. Dette er ikke noe vi regner for et problem, sier hun til digitoday.no.Til toppen