JUSS OG SAMFUNN

SOL tilbake på scratch

Scandinavia Online har etter introduksjonen på børs vært langt oppe, men er nå igjen tilbake til utgangspunktet.

Helge Lunde
26. sep. 2000 - 11:28
Scandinavia Online



For løpende oppdatering på SOL-aksjen, klikk her.

Årsaken til den siste tidens kursfall har blitt forklart med de svake utsiktene til inntjening for selskapet. Passagen.se i Sverige, som eies av SOL, har tapt 254 millioner kroner med et salg på usle 52 millioner kroner i andre kvartal.

"SOL kommer ikke til å tjene penger på mange, mange år" heter det fra analytikerhold, og flere salgsanbefalinger har kommet gjennom den siste tiden.

Selv om SOL er Nordens og Skandinavias klart største internettselskap, er det rett og slett for lite til å kunne tjene penger i den sterke konkurransen som er med storheter som Yahoo! og Freenet.

Yahoo! har nesten dobbelt så mange unike brukere som SOL i Europa, noe som gir dem anledning til å ta mye bedre betalt for sine tjenester. Og før SOL vil begynne å tjene penger på andre tjenester enn reklame, er verden så enkel.

Kappløpet om størrelse er i gang og med Lycos' kjøp av Spray i forrige uke, tok svenskene et godt steg innpå Yahoo! i kampen om herredømme i Europa.

Konsolideringsprosessen går raskt med store overtagelser i raskt tempo, med eksempler som T-Online sitt kjøp av Jazztel og Tiscali som overtok World Online tidligere i måneden.

Mange av de europeiske analytikerne tror derfor at sannsynligheten for en overtagelse av SOL er større enn at selskapet skal overleve som selvstendig enhet frem til de selv går med overskudd fra driften.

At SOL skal vokse ut i nye områder for egen maskin er også relativt utenkelig all den tid de ikke har penger eller vekst nok i selskapet til å være i nærheten av å kunne kjøpe noe som kan sees på som en markedsleder. For de internasjonale selskapers del, som søker å få en posisjon i Skandinavia, vil en ny etablering fra scratch være enda mindre aktuelt og oppkjøp gjenstår som det eneste alternativet.

Med Spray borte fra salgshyllene er det også kun SOL som er igjen som aktuell kandidat.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.