Ordtaket om at frem og tilbake er like langt, stemmer godt for Scandinavia Online. Ved introduksjon til børs ble prisen per aksje fastsatt til 115 kroner. De første dagene av børstilværelsen i begynnelsen av juni var selvsagt turbulente, med store volumer og livlig handel. Men aksjen tok ikke helt av etter introduksjonen og det gikk nesten én måned før aksjen løftet seg 50 prosent til i overkant av 170 kroner.
Men Adam var som kjent ikke lenge i Paradis, noe heller ikke Scandinavia Online-aksjonærene var. Mye av luften gikk ut av aksjen, og siden har den falt nesten helt tilbake til utgangspunktet, med en avslutning i går på 125 kroner.
I Stockholm, hvor aksjen har sin primærnotering, har kursutviklingen vært nesten likedan, og i går falt aksjen til 120 kroner med noe av fallet etter stengetid i Norge. Aksjen har falt totalt nesten 25 prosent siden midten av august, som er det nest største fallet for denne perioden blant alle 329 aksjene som er med i Stockholm Generalindeksen.
For løpende oppdatering på SOL-aksjen, klikk her.
Årsaken til den siste tidens kursfall har blitt forklart med de svake utsiktene til inntjening for selskapet. Passagen.se i Sverige, som eies av SOL, har tapt 254 millioner kroner med et salg på usle 52 millioner kroner i andre kvartal.
"SOL kommer ikke til å tjene penger på mange, mange år" heter det fra analytikerhold, og flere salgsanbefalinger har kommet gjennom den siste tiden.
Selv om SOL er Nordens og Skandinavias klart største internettselskap, er det rett og slett for lite til å kunne tjene penger i den sterke konkurransen som er med storheter som Yahoo! og Freenet.
Yahoo! har nesten dobbelt så mange unike brukere som SOL i Europa, noe som gir dem anledning til å ta mye bedre betalt for sine tjenester. Og før SOL vil begynne å tjene penger på andre tjenester enn reklame, er verden så enkel.
Kappløpet om størrelse er i gang og med Lycos' kjøp av Spray i forrige uke, tok svenskene et godt steg innpå Yahoo! i kampen om herredømme i Europa.
Konsolideringsprosessen går raskt med store overtagelser i raskt tempo, med eksempler som T-Online sitt kjøp av Jazztel og Tiscali som overtok World Online tidligere i måneden.
Mange av de europeiske analytikerne tror derfor at sannsynligheten for en overtagelse av SOL er større enn at selskapet skal overleve som selvstendig enhet frem til de selv går med overskudd fra driften.
At SOL skal vokse ut i nye områder for egen maskin er også relativt utenkelig all den tid de ikke har penger eller vekst nok i selskapet til å være i nærheten av å kunne kjøpe noe som kan sees på som en markedsleder. For de internasjonale selskapers del, som søker å få en posisjon i Skandinavia, vil en ny etablering fra scratch være enda mindre aktuelt og oppkjøp gjenstår som det eneste alternativet.
Med Spray borte fra salgshyllene er det også kun SOL som er igjen som aktuell kandidat.