SOL vil ikke betale for nyheter

Kristin Skogen Lund synes det er for mye å betale halvannen million kroner i året for nyheter fra NRK. - Nyheter er ikke så viktig for oss, sier hun.

Onsdag ble et klart at den eksklusive nyhetsleveransen fra NRK til SOL er sagt opp. Det innebærer at SOL må finne en annen partner på leveranse av allmenn-nyheter fra mars neste år.

NRK satte igang tekst- og bildeproduksjonen innen den digitale radiokanalen NRK Alltid Nyheter i desember i fjor og har fått halvannen million kroner i inntekter det første året fra leveranser av artikler som kun SOL har rettighetene på. NRK har satt av tre årsverk til å gjøre jobben. I en pressemelding skriver NRK at det er SOLs dårlige økonomi som gjør at avtalen er sagt opp..

Det bekrefter SOL-sjef Kristin Skogen Lund.

- Det stemmer at tidene har endret seg. Vi betaler en uforholdsmessig stor del til NRK i forhold til hvor viktig nyheter er for oss, sier hun til digi.no, men understreker at de synes NRK har gjort en veldig god jobb.

- Nyhetsdekningen og nyhetsprofilen vår har absolutt blitt mye bedre, sier hun.

NRK-kontrakten er den eneste avtalen hvor SOL faktisk betaler for innholdet. I den omvendte internettverdenen har endel innholdsaktører sett verdien i å få distribusjon og stor trafikk gjennom SOL og dermed betalt til portalen for å få lov til å ligge der. Den modellen akter naturligvis SOL å holde på i en hardt presset økonomisk situasjon hvor hver krone teller.

NRK-leveranse av nyheter ligger innenfor SOLs egne rammer og fremstår som SOLs egne. Derfor har portalen vært villig til å betale for dem. Men SOL samarbeider også med andre nyhetsaktører på allmenn-nyhetssiden: både Aftenposten.no og VG.no feeder SOL med nyheter som ligger i en mindre ramme på nyhetssiden til SOL.

Skogen Lund tenker blant annet på disse aktørene når hun nå sier de skal skaffe ny nyhetspartner som de ikke vil betale mye penger til.

- Hvorfor gjorde vi det i utgangspunktet? Det var kanskje ikke verdens beste idé, men nå skal vi gjøre ting smartere og billigere, sier hun.

Til toppen