JUSS OG SAMFUNN

SOL vil låse startsiden din

Scandinavia Online (SOL) legger i løpet av dagen ut en tilpasset versjon av Microsofts ny nettleser Internet Explorer 5.0 som kanskje ikke lar deg endre oppstartsiden. SOL benekter at dette er et brudd på avtalen med Konkurransetilsynet, men Microsoft sier de ikke tillater slik låsing.

Einar Ryvarden
19. mars 1999 - 10:39

Etter at Microsoft i går lanserte sin nye Internet Explorer 5.0 har det dukket opp flere tilpassede versjoner på forskjellige nettsteder. digi.no skrev tidlig i går en sak med en peker til Microsofts egen versjon og en versjon laget av dataforlagshuset Ziff-Davis.

I etterkant av denne saken fikk digi.no en henvendelse fra Scandinavia Online (SOL), Norges mest besøkte nettsted og partner med Telenor Nextel. SOL fortalte at de også skal lansere en tilpasset versjon, blant annet med låst hjemmeside. Dermed vil du alltid ende opp på SOLs forside når du starter opp denne nettleseren.

Låsingen kan være i strid med premissene Konkurransetilsynet påla SOL og Telenor Nextel da Nextel i november 1997 kjøpte halvparten av SOL. Oppkjøpet gjorde de to selskapene til svært dominerende på det norske internett, noe man fikk tillatelse til blant annet fordi kunder som kjøper internett-abonnement av Nextel ikke må bruke SOL, men kan bytte oppstartsside.

Tilpasningen av Internet Explorer 5.0 gjøres med programpakken Internet Explorer Administration Kit. Denne pakken finnes i tre versjoner - en for bedrifter og deres lokalnettverk og en for offentlige hjemmesider og portaler, forteller Lars Hansson, Internet Explorer-ansvarlig hos Microsoft Norden.

- Det er bare bedrifter som kan og har lov til å endre på alle funksjonene i Internet Explorer. Overfor ansatte kan IT-sjefer dermed låse hjemmesiden, sikkerhetsnivå, favoritter og annet. Den versjonen av Internet Explorer Administration Kit som portaler som SOL får, kan ikke låse disse funksjonene. Ifølge lisens-avtalen portaler signerer har de heller ikke lov til å låse hjemmesiden eller andre funksjoner, sier Hansson til digi.no.

I Ziff-Davis' versjon av Internet Explorer kan du endre hjemmesiden og alle andre innstillinger - forlaget har bare lagt inn en del lenker til sine egne nettsteder og endret logoen i høyre hjørne.

- Jeg vil ikke bekreftet eller avkreftet at vi låser startsiden. Vi holder på å kode vår egen Internet Explorer-versjon nå og skal være ferdig i løpet av dagen. Før det vil jeg ikke svare på spørsmål, sier Stig Waagbø, portalsjef hos SOL, til digi.no

- Vi har ikke fått noen beskjed om av Microsoft at det er noe problem å låse hjemmesiden. Avtalen med Konkurransetilsynet sier bare at nye Telenor Nextel-brukere skal få en internett-leser der hjemmesiden kan endre. Vår tilpassede versjon kan lastes ned av eksisterende kunder og alle andre, sier Waagbø.

Waagbø hevder at det finnes tre versjoner av Internet Explorer Administration Kit - en for bedrifters lokalnett, en for innholdsleverandører og en for internett-leverandører.

Det var ikke mulig å innehente noen kommentar fra Konkurransetilsynet tidlig i dag.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.