Solaris 10 klar om få dager

Datoen for lanseringen av neste utgave av Sun operativsystem, Solaris, er klar.

Datoen for lanseringen av neste utgave av Sun operativsystem, Solaris, er klar.

Sun skal lansere Sokaris 10 for UltraSparc, Sparc64 og x86-plattformene den 15. november. Dette melder flere amerikanske nyhetsnettsteder torsdag.

Versjon 10 vil være den første utgaven av Solaris som støtter 64-bits operasjoner på både Sparc- og x86-plattformene. Dette inkluderer brikker fra både AMD og Intel, men ikke Itanium 2.

Blant de andre nyhetene er en betydelig forbedret TCP/IP-stakk, ytelse- og diagnoseverktøyet DTrace, samt filsystemet ZFS. Operativsystemet vil også inkludere en ny dynamisk funksjon for logisk partisjonering, som kalles N1 Grid Containers.

Den gjør det mulig å dele én instans av operativsystemet i over 8000 sikre og atskilte partisjoner, hver med egen IP-adresse, minneområde, filområde, vertsnavn og rotpassord. Det er selve operativsystemet som virtualiseres, slik at operativsystemkjernen ikke replikeres, samtidig som partisjonene er fullt ut skilt fra hverandre.

Planene om å tilbyr en åpen kildekodeversjon av Solaris består, men detaljer om lisensen og når kildekoden vil frigjøres er ennå ikke offentliggjort. Det er likevel ventet at lanseringen av åpen kildekodeversjonen, ofte kalt OpenSolaris, vil skje i begynnelsen av 2005.

Flere har store forventninger til en frigjøring av Solaris-kildekoden.

- Utviklere vil garantert komme til å granske kildekoden så snart den er tilgjengelig, sier Eric Steven Raymond, president i Open Source Initiative, til News.com.

- Så snart kildekoden er åpen, og de er verdifulle teknologier innebygd i den, vil åpenkildekode-karene strømme til den som en maurkolonne og ta med seg alt som er interessant, mener Raymond.

Til toppen