Solaris blir åpen kildekode i år

Innen nyttår vil Sun ha klart for seg hvordan operativsystemet Solaris 10 kan tilbys som åpen kildekode.

Innen nyttår vil Sun ha klart for seg hvordan operativsystemet Solaris 10 kan tilbys som åpen kildekode.

Mandag fortalte Sun en samling analytikere og journalister nærmere om hvordan de har tenkt å holde løftet gitt i juni om å tilby den neste store oppgraderingen av operativsystemet Solaris som åpen kildekode.

    Les også:

Solaris 10 er i en avsluttende utviklingsfase, og har fått mye ros for egenskaper som bedre ytelse, selvlegende egenskaper, bedre sikkerhet, partisjonering slik at én prosessor kan kjøre flere strengt atskilte programvare prosesser samtidig («N1 Grid Containers»), et nytt filsystem, og en egenskap kalt Janus som vil gjøre det mulig å kjøre enhver Linux-applikasjon direkte under Solaris.

Ifølge Mark McClain, ansvarlig for markedsføringen av Suns programvare, skal prosjektet som internt kalles «Open Source Solaris» bidra til å knytte tettere bånd mellom selskapet og eksterne utviklere, også i akademiske miljøer. Solaris-sjef Glen Weinberg forklarte at Sun tar sikte på å innlemme bidrag fra eksterne miljøer i Solaris under vanlige åpen kildekodebetingelser, samtidig som det gjennomføres tiltak for å hindre at systemet utvikles i gjensidig inkompatible utgaver.

Det ligger en juridisk utfordring i det faktum at deler av Solaris, blant annet drivere, ikke tilhører Sun, men andre selskaper.

Åpen kildekodeutgaven av Solaris 10 vil omfatte utgavene for både x86 og UltraSparc. Det er store forventninger til et automatisk diagnoseverktøy i x86-utgaven som skal kunne avsløre problemer knyttet til prosessor, minne og datautveksling.

Til toppen