– Solaris er dødt

James Gosling gir Oracle stryk og gode skussmål i forvaltning av Sun-arven.

– Solaris er dødt
RIS OG ROS: Oracle har gjort en ok jobb både med Java, Glassfish og NetBeans IDE, synes Java-oppfinner James Gosling. Sun-veteranen mener imidlertid at Oracle har tatt livet av Solaris, og at MySQL er i ferd med å bli irrelevant. Bilde: Stephen Chin/Flickr/Creative Commons

Den høyt respekterte Java-oppfinneren har latt seg intervjue av Infoworld, for å sette sin dom over hvordan Oracle har forvaltet arven etter Sun Microsystems.

Anledningen er at det snart er gått fire år siden Oracle snappet opp Sun for 47 milliarder kroner.

Gråter for Solaris

James Gosling er aller mest kritisk til skjebnen Solaris har fått. Behandlingen operativsystemet har fått fra Oracle levner han ikke mye ære.

Dommen er strykkarakteren F, minus.

– Solaris er fullstendig dødt. Lisenskostnadene er blitt så høye at det galskap bare å vurdere å bruke, maskinvaren Oracle tilbyr gir ingen mening. Selv har jeg måttet konvertere alle mine Solaris-systemer til Linux. Det er til å gråte av, sier veteranen til Infoworld.

Til gjengjeld er han langt mer positiv til hvordan hans eget hjertebarn Java er behandlet siden Oracle med Larry Ellison i spissen overtok eierskap til teknologien.

Java-innsatsen mener han står til respektable B+ i karakter.

Dette vil for noen fremstå som overraskende. Da patentkrangelen mellom Oracle og Google (der rettighetene til Java står sentralt) blusset opp for noen år siden, lanserte Gosling egne t-skjorter med påskrift som oppfordret Ellison til å frigjøre teknologien.

– De har gjorde en overraskende god jobb med Java, med unntak for «voksesmertene» i å lære seg hvordan de håndterer sikkerhetsproblemer, sier han nå om Oracle.

Gosling var selv teknologidirektør i Oracle i en periode etter Sun-oppkjøpet, før han valgte å si opp stillingen uten å fortelle hvorfor.

– Det er vanskelig å svare på hvorfor jeg slutter. Det vil bare gjøre mer skade enn å ikke si noe, var meldingen den gangen.

Senere gikk han til Google, før han året etter begynte som sjefutvikler i et oppstartselskap som utvikler svømmende roboter. Der er han fortsatt.

Sun-veteranen er mer avmålt i sin karakteristikk av hvordan Oracle har pleiet MySQL-databasen, som han gir midt-på-treet-karakteren, C.

– MySQL er ennå ikke avlivet, men raskt på vei mot overflødighet. Erstattet av forker (avgreininger fra åpen kildekode-prosjektet) og NoSQL, sier han.

Server-satsingen til Sun og prosessorteknologien Sparc er det derimot ikke riktig av ham å bedømme Oracle på, sier Gosling. Det grunngir han med at Sparc opplevde store problemer allerede før de overtok.

Applikasjonsserveren Glassfish og NetBeans IDE er de to siste teknologien fra gamle Sun som veteranen feller en dom over. I begge tilfeller gir han Oracle relativt godkjente B minus i karakter for hvordan de har forvaltet arven.

    Les også: