Solaris gratis for nesten alle

Sun lanserte onsdag versjon 8 av selskapets operativsystem, Solaris. Operativsystemet vil være (nesten) fritt tilgjengelig, det samme gjelder kildekoden.

Sun lanserte onsdag versjon 8 av selskapets operativsystem, Solaris. Operativsystemet vil være (nesten) fritt tilgjengelig, det samme gjelder kildekoden.

Sun Microsystems vil heretter få mesteparten av inntektene gjennom service og support av selskapets kunder. Sun annonserte nemlig onsdag at det fra nå av vil gi bort Solaris-operativsystemet til alle som ikke krever støtte for mer enn åtte prosessorer i maskinen sin.

Også kilden vil bli tilgjengelig for alle som måtte ønske den.

Helt gratis vil det likevel ikke være å få tak verken selve operativsystemet eller kildekoden. Sun tar 75 dollar for hver av disse for å dekke sine medie- og forsendelseskostnader. Dette inkluderer Sun Solaris 8 på ti forskjellige språk samt en spesiell applikasjonspakke bestående av blant annet StarOffice, Oracle8i, Apache og en rekke iPlanet-produkter.

Kildekoden blir tilgjengelig innen tre måneder fra i dag, mens selve programvaren blir å få i mars-måned.

Sun Solaris 8 har en rekke nyheter, ikke minst på Internett-siden. Operativsystemet har fått enn ny nettverkscache-akselerator med fire ganger så høy ytelse for å betjene websider. Støtte for IPv6 muliggjør et langt større antall IP-adresser, selv om Suns sammenlikning med antall molekyler på vår kjære planet nok er noe overdrevet. Også Java 2-ytelsen er forbedret gjennom Suns Java HotSpot-teknologi, mens databaseytelsen er forbedret med 70 prosent, ifølge Sun.

Oppetid og pålitelighet er alfa og omega for virksomhetskritiske oppgaver. Sun mener at blant annet støtte for klynger bestående av opptil fire maskiner med inntil 64 prosessorer hver vil være med på å gjøre 24x7x365 mulig.

Andre egenskaper som skal sørge for at tjenester ikke må tas ned er automatisert, dynamisk rekonfigurering for reallokering av systemressurser umiddelbart når behovene endres, utvidet mulighet for å endre kjernen i operativsystemet eller oppgradere hele operativsystemet uten systemet behøver å tas ned.

Sikkerheten i operativsystemet er forbedret gjennom nye brannmurteknologier med flere sikkerhetsnivåer, støtte for siste utgave av Kerberos og IP sec, samt rollebasert aksesskontroll.

For de IT-ansvarlige vil sentralstyrt administrasjon av store maskinparker være en hyggelig nyhet. Det samme vil webbasert funksjonalitet som gjør at installasjon og oppgradering av serverparker kan gjøres raskt og enkelt fra en lokasjon.

Med versjon 8 av Solaris vil brukerne også kunne være mer mobile. Blant annet støtter operativsystemet IP-adresser som følger brukeren uansett hvor i verden vedkommende har tilgang.

Sun garanterer forøvrig at Solaris 8 skal være hundre prosent kompatibel med eksisterende programvare, slik at ingenting må kompileres på nytt.

Til toppen