BEDRIFTSTEKNOLOGI

Solaris utfordrer Windows NT på Intel

Sun mener at ytelsen og skalerbarheten til Solaris setter Windows NT og andre konkurrerende operativsystemer i skyggen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. des. 1997 - 11:44

Sun har gjennom tirsdagens avtale med Intel forpliktet seg til å levere en 64-bit utgave av Solaris for Intels Merced-prosessor når denne blir tilgjengelig, antagelig i 1999.

- Hva verden lenge har ønsket å høre, er at Sun og Intel samarbeider, mener Janpieter Scheerder, president for SunSoft til TechWeb News. SunSoft er Suns forretningsenhet for systemprogramvare.

- Samarbeidet bekrefter at Solaris er ledende innen nettverksprogramvare og et sterkt alternativ til Windows NT på Intel, sier han til PCweek Online.

Merced opprettholde full bakover-kompatibilitet med Intels IA-32 produktfamilie, men Merced inneholder også nye egenskaper spesielt tilpasset servere og arbeidsstasjoner. Solaris vil ifølge Sun fullt ut støtte denne utviklingen, det vil si at Solaris på Merced vil tilby full aksess og samvirke (interoperabilitet) mellom den eksisterende 32-bit programvaren og ytelsesforbedret IA-64 32-bit og 64-bit applikasjoner.

Scheerder tror ikke at tilgjengeligheten av Solaris på Merced vil svekke rollen til SPARC, Suns egen prosessor, som også finnes i 64-bit versjoner.

- Vi vil gjøre SPARC sterkere ved å la flere mennesker utvikle for Solaris. Vi ønsker å ha så mange Solaris brukere der ute som mulig, sier han.

Sun annonserte i november Solaris for the Enterprise. Denne er basert på kjernen fra Solaris 2.6 og inkluderer 64-bit støtte, transaksjonsprosesserende serveregenskaper og klyngestøtte for opp til fire noder.

Ifølge PCWeek Online sier analytikere at Solaris er det operativsystemet som er best egnet til å kjøre på Merced.

For å lage et nytt datasystem, er man avhengige av mer enn en prosessor og et operativsystem. Mye av programvaren og maskinvaren til Merced-systemet vil leveres av andre enn Intel og Sun. Jerry Sheridan, serveranalytiker ved Dataquest, stiller derfor spørsmål om selskapene klarer å rekrutere Intel-baserte leverandører til Solaris-plattformen.

Per Iversen, country manager ved Sun Microsystems Norge, sier til digi.no at dette er et interessant spørsmål, men at han ikke kjenner detaljene i avtalen godt nok til at han kan si noe utover å henvise til den offisielle pressemeldingen fra Sun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.