BEDRIFTSTEKNOLOGI

Soldater får ikke skytespill

Når Ola Soldat får PC-tilbud fra Forsvaret i mars, må de finne seg i at arbeidsgiveren takket nei til "Battle Zone". Microsoft office får greie seg som standardprogramvare, til tross for målgruppen.

Einar Ryvarden
18. feb. 1999 - 16:34

Forsvaret skal i løpet av mars tilby sine 21.000 ansatte soldater og offiserer hjemme-PC med Internett. Forsvarets Overkommando (FO) vurderer i disse dager tilbud fra en lang rekke store norske dataselskaper, skriver Dagens Næringsliv.

Forsvaret har mye rått utstyr og ønsker ikke at deres soldater bli noen sinker når de skal lære seg data hjemme. FO har derfor bedt om tilbud på stasjonære PC-er med Intel Pentium II 450 MHz-prosessor, toppmodellen inntil Intel i dag lanserte Pentium III.

Med på harddisken må det ligge Microsoft Office og en Internett-klient, men det følger trolig ikke med noen skytespill, svarer Anders Granum, førstekonsulent i FO på digi.nos delvis spøkefulle spørsmål.

- Flere leverandører har dog laget tilbud som omfatter spillet simulator/actionspillet Battlezone uten at Forsvaret har bedt om dette.

Flere militærstyrker, blant annet US Marines, brukes PC-er og modifiserte dataspill til trening.

Granum forteller at de ut fra erfaring i andre store bedrifter regner med at rundt 10.000 ansatte kommer til å si ja. FO har ennå ikke bestemt seg om de skal kjøpe inn eller lease PC-ene. Å lease PC-er til de ansatte er blitt et meget populært frynsegode de siste årene fordi de ansatte ikke betaler skatt av leasing-utgiftene, noe som gir en rabatt på 30-50 prosent.

FO skal ikke subsidiere leasing-avtalene på noen annen måte, men Granum tror at avtalene Forsvaret forhandler frem blir 15-20 prosent billigere en hva en enkeltmaskin koster i butikken. Ansatte vil kunne velge mellom en bærbar og en stasjonær maskin med et tre års Internett-abonnement samt ekstrautstyr som skanner og skriver.

Forsvaret har i utgangspunktet bedt om rundt 10.000 maskiner levert på døren til de ansatte og vil vurdere tilbudene strengt etter pris.

- Vi mener at Forsvaret burde kjøpe en del tilleggstjenester for å få større verdi av sin investering.

Uten en bredere avtale for support, vedlikehold og opplæring/kurs vil mange av PC-ene støve ned, sier Espen Vollebekk, finansdirektør i Merkantildata til digi.no.

Merkantildata har derfor sendt inn et bredere tilbud som svar på FOs forespørsel.

- Vi er ikke interessert i å by i en ren priskonkurranse uten tilleggstjenester, det kan en PC-distributør gjennomføre, sier Vollebekk.

Hvem som får kontrakten på rundt 250 millioner kroner avgjør FO i løpet av mars.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.