FORBRUKERTEKNOLOGI

Soleklart ulovlig med «podcasting»

«Podcasting» lar alle lage sin egen radiokanal. Ifølge IFPI-sjef Sæmund Fiskvik er det klart ulovlig.

1. mars 2005 - 07:43

Rundt dotcom-boomen poppet det opp både profesjonelle og amatører som etablerte nettradiostasjoner, uten videre hell.

I dag spås en ny oppblomstring av «podcasting».

Selv om navnet skulle tilsi at man trenger en iPod, er det som kreves for podcasting en datamaskin, en nettforbindelse og et nettsted.

iPod og andre MP3-spillere synkroniserer ved kopling til PC. Den tidligere MTV-kjendisen Adam Curry har utviklet et lite program kalt Ipodder som gjør det enkelt å laste ned en lydfil med et ferdig radioprogram og legge det inn på en bærbar spiller. Podcasting innebærer at utgiveren publiserer MP3-filene til en blog eller annet nettsted, hvor brukerne kan laste ned de radioprogrammene vedkommende har valgt å abonnerer på.

- Dette er en soleklar ulovlig aktivitet, sier Sæmund Fiskvik, lederen for musikkindustriens interesseorganisasjon IFPI.

Han mener det krenker en rekke prinsipper som både ulovlig eksemplarframstilling, ulovlig opplasting og et vertsansvar.

- Dersom man laster opp et eksisterende radioprogram, vil det være en krenkelse mot kringkastingshendinger i åndsverksloven, mener Fiskevik.

Ifølge Aftenposten ser NRK Aktivum på podcasting som et kjempepotensial som vil revolusjonere medieindustrien.

Men rettighetsavklaringer kan skape problemer hos mange av podcasting-kanalene.

– Det må avklares om det er kringkasting eller on demand tjenester og signal-leveranse. Slik jeg ser det er det ikke mulig med podcasting under nåværende regime hos NRK, som må avklares på annen måte, tror Fiskvik.

To av de mest brukte iPodding-tjenestene i USA, WGBH i Boston og Adam Currys eget progam, The Zelda Radio Show, har nå til sammen rundt 100.000 lyttere totalt. Så langt er rundt 800 iPodding-«stasjoner» oppe og går.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.