RESULTATERFINANS

Solen skinner på Microsoft

Leverer sterke tall. Surface Pro og nettskyen glimter til.

Surface Pro 3-salget har løftet seg kraftig, og produktet begynner å nærme seg lønnsomhet. Microsoft leverte bedre tall enn ventet i går.
Surface Pro 3-salget har løftet seg kraftig, og produktet begynner å nærme seg lønnsomhet. Microsoft leverte bedre tall enn ventet i går. Bilde: Thomas Marynowski
24. okt. 2014 - 09:21

Microsoft har lagt bak seg et sterkt kvartal, bedre enn ventet, og med flere positive trekk sett med investorenes øyne.

Aksjekursen på Wall Street er opp 3 prosent etter at regnskapet ble lagt frem torsdag kveld norsk tid.

Inntektene er opp 25 prosent til 23,2 milliarder dollar målt mot samme periode i fjor.

Det ble solgt mobiler for drøyt 2,6 milliarder dollar. Uten oppkjøpet av Nokias mobildivisjon ville omsetningsøkningen ikke ha vært 25 prosent, men 11,2 prosent.

Microsoft har foreløpig lite suksess å vise til innen mobil, og det fremgår ikke av regnskapet hvor stort underskudd denne delen av forretningen er på. De siste tre månedene ble det solgt 9,3 millioner Lumia-smartmobiler.

Microsofts mest lønnsomme og største forretningsområde, bedriftsmarkedet, i regnskapet lagt i en post kalt Commercial, er opp 10 prosent til en omsetning på 12,28 milliarder dollar.

Satsingen på nettskyen glimter her til med en økning i inntektene på 128 prosent.

På forbrukersiden (Devices and Consumer), der salget av mobiltelefoner inngår, er omsetningen opp 47 prosent til 10,96 milliarder dollar. Det er nå mer enn 7 millioner privatpersoner som abonnerer på Office 365-pakken, opp 25 prosent fra forrige kvartal.

Ellers er det verdt å merke seg at Devices and Consumer inkluderer all omsetning av klient-Windows, også til bedrifter, slik at denne posten er kunstig høy.

Surface Pro 3 er i ferd med å bli lønnsom for Microsoft. I perioden omsatte dette produktet, pc-nettbrettet med fullversjon av Windows, for rekordhøye 908 millioner dollar. I forrige kvartal var summen på rundt 400 millioner dollar.

Ifølge Business Insider er Surface nå for første gang lønnsom, målt etter bruttomarginer, altså inntektene fratrukket kostnadene ved å bygge produktet. Det er imidlertid fortsatt et underskuddsprosjekt når man regner inn utgifter til markedsføring, så det skal bli interessant å se utviklingen videre.

Driftsresultatet endte på 5,84 milliarder i kvartalet som ble avsluttet 30. september, det første i Microsofts avvikende regnskapsår for 2015. Netto etter skatt satt selskapet igjen med 4,54 milliarder dollar.

Resultatene inkluderer engangsutgifter knyttet til den pågående omstilling, integrering og kuttrunde relatert til Nokia-oppkjøpet, som belaster regnskapet med 1,14 milliarder dollar dette kvartalet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.