Solen skinner på Microsoft

Leverer sterke tall. Surface Pro og nettskyen glimter til.

Surface Pro 3-salget har løftet seg kraftig, og produktet begynner å nærme seg lønnsomhet. Microsoft leverte bedre tall enn ventet i går.
Surface Pro 3-salget har løftet seg kraftig, og produktet begynner å nærme seg lønnsomhet. Microsoft leverte bedre tall enn ventet i går. (Bilde: Thomas Marynowski)

Leverer sterke tall. Surface Pro og nettskyen glimter til.

Microsoft har lagt bak seg et sterkt kvartal, bedre enn ventet, og med flere positive trekk sett med investorenes øyne.

Aksjekursen på Wall Street er opp 3 prosent etter at regnskapet ble lagt frem torsdag kveld norsk tid.

Inntektene er opp 25 prosent til 23,2 milliarder dollar målt mot samme periode i fjor.

Det ble solgt mobiler for drøyt 2,6 milliarder dollar. Uten oppkjøpet av Nokias mobildivisjon ville omsetningsøkningen ikke ha vært 25 prosent, men 11,2 prosent.

Microsoft har foreløpig lite suksess å vise til innen mobil, og det fremgår ikke av regnskapet hvor stort underskudd denne delen av forretningen er på. De siste tre månedene ble det solgt 9,3 millioner Lumia-smartmobiler.

Microsofts mest lønnsomme og største forretningsområde, bedriftsmarkedet, i regnskapet lagt i en post kalt Commercial, er opp 10 prosent til en omsetning på 12,28 milliarder dollar.

Satsingen på nettskyen glimter her til med en økning i inntektene på 128 prosent.

På forbrukersiden (Devices and Consumer), der salget av mobiltelefoner inngår, er omsetningen opp 47 prosent til 10,96 milliarder dollar. Det er nå mer enn 7 millioner privatpersoner som abonnerer på Office 365-pakken, opp 25 prosent fra forrige kvartal.

Ellers er det verdt å merke seg at Devices and Consumer inkluderer all omsetning av klient-Windows, også til bedrifter, slik at denne posten er kunstig høy.

Surface Pro 3 er i ferd med å bli lønnsom for Microsoft. I perioden omsatte dette produktet, pc-nettbrettet med fullversjon av Windows, for rekordhøye 908 millioner dollar. I forrige kvartal var summen på rundt 400 millioner dollar.

Ifølge Business Insider er Surface nå for første gang lønnsom, målt etter bruttomarginer, altså inntektene fratrukket kostnadene ved å bygge produktet. Det er imidlertid fortsatt et underskuddsprosjekt når man regner inn utgifter til markedsføring, så det skal bli interessant å se utviklingen videre.

Driftsresultatet endte på 5,84 milliarder i kvartalet som ble avsluttet 30. september, det første i Microsofts avvikende regnskapsår for 2015. Netto etter skatt satt selskapet igjen med 4,54 milliarder dollar.

Resultatene inkluderer engangsutgifter knyttet til den pågående omstilling, integrering og kuttrunde relatert til Nokia-oppkjøpet, som belaster regnskapet med 1,14 milliarder dollar dette kvartalet.

    Les også:

Til toppen