RESULTATERFINANS

Solgte færre iPhone enn ventet

Apple faller kraftig trass nye rekordtall.

- Vi er begeistret for avslutningen av et svært godt budsjettår 2011, sier Apples toppsjef Tim Cook. Markedet var mindre begeistret.
- Vi er begeistret for avslutningen av et svært godt budsjettår 2011, sier Apples toppsjef Tim Cook. Markedet var mindre begeistret. Bilde: REUTERS/Brendan McDermid
19. okt. 2011 - 08:22

Apple la tirsdag kveld frem tallene for sitt regnskapsmessige fjerde kvartal som ble avsluttet 24. september.

Rekordtall

For finansåret 2011 under ett omsatte Apple for 108 milliarder dollar, og økte nettogevinsten til 26 milliarder dollar.

Nettoresultatet i siste kvartal steg utrolige 54 prosent til 6,62 milliarder dollar, av en omsetning på 28,3 milliarder dollar. På samme tid i fjor omsatte de for 20,34 milliarder dollar og fikk en fortjeneste på 4,31 milliarder dollar.

- Vi er begeistret for avslutningen av et svært godt budsjettår 2011, sier Apples konserndirektør Tim Cook i en pressemelding.

Skuffet markedet

Trass sitt beste kvartal noen sinne hadde markedet ventet enda bedre tall hos verdens mest verdifulle teknologiselskap. Skuffelsen sendte aksjekursen nedover. I skrivende stund er verdien i etter-børshandel ned nesten syv prosent.

Salget av både Mac, iPad og iPhone øker imidlertid kraftig. Sistnevnte solgte 21 prosent bedre i fjerde kvartal sammenlignet med i fjor. Investorer merket seg imidlertid at iPhone-salget falt 16 prosent målt mot tredjekvartal, ifølge New York Times.

En forklaring på dette, referert fra Apple-ledelsen i nevnte avis, skal være alle ryktene om at Apple ville lansere en ny mobiltelefon denne høsten. De mente dette førte til at kunder ventet med å gjøre innkjøp. iPhone 4S ble riktignok lansert i høst, men for sent til å påvirke siste kvartal.

Det fremgår av kvartalsregnskapet at Apples driftsmargin kryper en god del oppover, fra 36,9 prosent i fjor til nå 40,3 prosent. Hele 63 prosent av all deres omsetning skjer utenfor hjemlandet USA.

I fjerde kvartal solgte Apple drøyt 17 millioner mobiltelefoner og mer enn 11 millioner iPad-nettbrett. Totalt solgte de 4,9 millioner Mac-maskiner.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.