RESULTATERFINANS

Solgte fri programvare for nær kvart milliard

Trolltech lar kundene velge mellom kommersiell eller GPL-lisens, men mange velger å betale.

22. feb. 2008 - 08:53

Trolltech er et av Norges mest kjente IT-selskaper. De leverer to hovedprodukter, programvarebiblioteket Qt og mobilplattformen Qtopia. Begge er fritt tilgjengelige gjennom en GPL-lisens for de som ikke ønsker å betale, mens de som ikke vil dele ut sin egen kildekode må kjøpe en kommersiell lisens.

Selv om programvaren er fritt tilgjengelig i sin fulle form, velger svært mange å betale. Det gjør at selskapet for 2007 klarte en omsetning på nesten en halv milliard.

Omsetningen for fjoråret endte på 218 millioner kroner, en kraftig fremgang fra 157 millioner året før. Siste kvartal sto for 57 millioner i omsetning.

Trolltech er i ferd med å bli kjøpt opp av finske Nokia. Kjøpet er ikke helt i boks, men styret anbefaler budet og nøkkelaksjonærer har allerede akseptert. Alt tyder derfor på at det gjennomføres som planlagt.

- Nokias ressurser kombinert med vår modne Qt-teknologi vil aksellerere kryssplattform-utvikling og gjøre det mulig å skape banebrytene nye brukeropplevelser, sier Haavard Nord, administrerende direktør i Trolltech, i en pressemelding.

Trolltech vil forbli et separat dattersselskap, men det knytter seg stor spenning til hvordan Nokia vil bruke teknologiene og ressursene som ligger i selskapet.

Trolltech har definert seg som en leverandør av verktøy, men de beviste at det var mulig å raskt snu seg rundt og skape et eget sluttprodukt. De lagde 1.000 enheter av Greenphone, en helt åpen utviklertelefon. For ikke å gå i konkurranse med sine kunder, gjorde de det imidlertid klart at den ikke ville bli videreført.

Greenphone beviste hvor mye som kunne gjøres med Qtopia, og hvis Nokia bestemmer seg for det kan de raskt bruke teknologien til å lansere nye spesialiserte mobilmodeller.

Trolltech forteller at de nå har over 5.000 betalende kunder, men at de ikke klarte å opprettholde den kraftige veksten i fjor. Salget av både Qt og Qtopia vokser, men ikke så kraftig som ønsket.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.