Solgte mistenkelig billig Windows

Har du handlet programvare på auksjon i det siste? Vær obs.

Solgte mistenkelig billig Windows

Har du handlet programvare på auksjon i det siste? Vær obs.

Den siste tiden har det dukket opp en rekke selgere på auksjonsnettstedet QXL som tilbyr Microsoft-produkter som Windows 7 og Office 2010-pakken til svært lave priser.

Prisene har vært så lave at enkelte føler seg sikre på at det dreier seg om piratkopiert vare.

- Dette er så og si garantert falske produkter, kjøpt billig i Asia og som inneholder MSDN/Technet-lisenser. De kan virke en stund, men kontoen blir stengt når lisensene blir svartelistet. Kjøperen sitter igjen med katta i sekken, sier Kenneth Myhre til digi.no.

Myhre har som privatperson i lengre tid engasjert seg for å stoppe salget av piratvare på nett. Han advarer alle mot å kjøpe falske Microsoft-programmer på QXL gjennom bloggen sin.

Denne uken har digi.no vært i kontakt med QXL for å undersøke den angivelige svindelen. Det er ikke lett å fastslå med sikkerhet om det er piratvare.

De mistenkte selgerne hadde alle høy score i sine karakterbøker på QXL. Her ser vi imidlertid én som fikk kalde føtter etter å ha stilt spørsmål ved ektheten.
De mistenkte selgerne hadde alle høy score i sine karakterbøker på QXL. Her ser vi imidlertid én som fikk kalde føtter etter å ha stilt spørsmål ved ektheten. Bilde: qxl.no

QXL tok saken alvorlig og valgte å kontakte et knippe av deres medlemmer, som solgte mistenkelig billige Microsoft-produkter. For eksempel kunne man kjøpe fullversjonen av Windows 7 Ultimate for under 400 kroner, en brøkdel av veiledende.

Når man handler på nettauksjon er kjøperen avhengig av å stole på selger. Her kommer karakterboken etter tidligere gjennomførte handler inn i bildet. Alle de mistenkte selgerne vi sjekket opp hadde topp eller tilnærmet maks score.

- Vi har spurt selgerne om de kan fremvise lisensbevis, sier sikkerhetssjef Erlend Væring i QXL.

Nappet vekk annonser

To dager senere var de fleste annonsene borte fra auksjonsnettstedet. Kun en av selgerne hadde da svart på auksjonsnettstedets henvendelse, og bevist ektheten.

- De som ikke svarte fikk annonsene sine fjernet. Vi tolererer ikke at piratvarer blir solgt, sier Væring.

Han er imidlertid ikke brennsikker på at varene var piratkopierte.

- Vi har vært kjappe med å stenge ned disse annonsene. Det kan komme tilbakemeldinger fra selgerne i ettertid. Av og til må vi reagere hurtig, så får vi heller snakke med medlemmene våre i etterkant.

- Det trenger ikke være noe feil på varen, men jeg vil holde disse brukerne under oppsikt fremover, sier sikkerhetssjefen.

Billig programvare, men er det ekte?
Billig programvare, men er det ekte? Bilde: qxl.no

Eventyrprisene kan ifølge Microsoft skyldes flere forhold; Bedrifter som ønsker å øke salget av andre produkter gjennom lokketilbud, personer som har vunnet programvarepakker i konkurranser eller fått dem i gave.

Disse forklaringene passer imidlertid dårlig med de mistenkte selgerne på QXL. I hovedak dreide det seg om svenske privatpersoner som hadde mange eksemplarer å tilby.

- Det vi tidligere har klart å stoppe er salg av produktnøkler alene, for det er ikke lov. Det må selges sammen med CD/DVD som en pakke. Men vi har sett at det enkelte steder dukker opp piratpakker som er produsert i Asia, som ser ekte ut, sier Andreas Furuseth i Microsoft.

Kjøper man programvare med en Technet-lisens vil den kunne fungere i ulik tid. Kankje evig, men hvis Microsoft oppdager misbruk vil nøkkelen bli deaktivert. Dessuten har ikke rett på support eller erstatningsmedie.

- Hvis en kode blir aktivert for mange ganger vil den bli stengt. Da vil også det installerte produktet slutte å fungere.

Han oppfordrer kunder som mistenker at de har kjøpt piratkopierte Microsoft-produkter om å sjekke varen på gjennom nettsiden microsoft.com/genuine.

Det gjelder med programvare som med alle andre produkter: Er tilbudet for godt til å være sant, så kan det tenkes at det er nettopp det.

- Kunder må alltid være forsiktige med å kjøpe til en ekstremt lav pris, er oppfordringen fra Andreas Furuseth i Microsoft Norge.

Til toppen