RESULTATERFINANS

Solid framgang for HP

Stagnasjon i Europa, men kraftig vekst fra forbrukere og i Bric-landene.

18. feb. 2010 - 08:50

HP starter regnskapsåret 2009–2010 med et glimrende første kvartal, med avslutning 31. januar.

Sammenliknet med samme kvartal for et år siden økte omsetningen med 8 prosent til 31,2 milliarder dollar. Med vedvarende bedring av driftsmarginen, vokste nettoresultat etter skatt med 25 prosent til 2,3 milliarder dollar.

Den geografiske fordelingen av omsetningen gjenspeiler dels HPs satsing på vekstmarkeder, dels at USA kommer raskere ut av krisen enn Europa, og dels at forbrukermarkedet blir stadig viktigere for selskapet:

  • Amerika opp 9 prosent til 13,6 milliarder dollar
  • Europa, Midtøsten og Afrika opp 1 prosent til 12,1 milliarder dollar
  • Asia og Stillehavet opp 26 prosent til 5,4 milliarder dollar
  • Bric-landene – Brasil, Russland, India og Kina – opp 41 prosent til 3,1 milliarder dollar

HPs pc-avdeling økte leveransene med 26 prosent og omsetningen med 20 prosent, til 10,6 milliarder dollar. Pc-er til bedriftsmarkedet økte 16 prosent i omsetning, mot 26 prosent for pc-er til forbrukermarkedet. Omsetningen av bærbare pc-er økte med 25 prosent, mens stasjonære pc-er økte med 16 prosent. Avdelingen leverte et positivt driftsresultat på 530 millioner dollar.

Tjenesteavdelingen opplevde en omsetningssvikt på 1 prosent til 8,7 milliarder dollar. Den største underavdelingen, outsourcing av infrastruktur, økte med 2 prosent til 3,9 milliarder dollar. De andre underavdelingene opplevde tilbake gang, henholdsvis 2 prosent til 2,4 milliarder dollar for teknologitjenester, 8 prosent til 1,5 milliarder dollar for applikasjonstjenester og 3 prosent til 734 millioner dollar for outsourcing av forretningsprosesser. Avdelingen leverte et driftsresultat på 1,4 milliarder dollar, neste 30 prosent bedre enn i fjor. Driftsresultatet for HPs tjenester er nesten tre ganger driftsresultatet for pc-er, selv med langt lavere omsetning.

Skrivere og bildebehandling er nå HPs tredje største målt i omsetning: De økte 4 prosent til 6,2 milliarder dollar og leverte et driftsresultat på 1,1 milliarder dollar, det samme som for et år siden, trass i omsetningsveksten. Dette er HPs eneste avdelingen med dalende margin. Tallet på leverte skriver økte med 16 prosent. Økningen var 18 prosent mot forbrukermarkedet, 11 prosent mot bedriftsmarkedet. Ifølge HP hadde de i kvartalet problemer med forsyningskjeden, slik at de ikke fikk produsert tilstrekkelig med skrivere til å dekke etterspørselen.

Innen bedriftssystemer og lagring økte omsetningen med 11 prosent til 4,4 milliarder dollar, altså så vidt 14 prosent av den samlede omsetningen. Driftsresultatet ble 552 millioner dollar, altså så vidt høyere enn det til pc-avdelingen. Omsetningen av x86-servere økte med 27 prosent, mens bladservere økte med 24 prosent. De andre kategoriene opplevde omsetningssvikt: Lagring falt 3 prosent og Itanium-servere falt 22 prosent.

Innen programvare sto omsetningen stille på 878 millioner dollar, mens driftsresultatet økte med over 19 prosent til 167 millioner dollar. Programvareavdelingen er ved å konkurrere med finanstjenester om å være HPs minste: Finanstjenestene bidro med en omsetning på 719 millioner dollar, 13 prosent bedre enn for et år siden.

HP bedrer sin utsikt for hele regnskapsåret 2009–2010 til intervallet 121,5–122,5 milliarder dollar, mot tidligere 118,0–119,0 milliarder dollar, og tror også på bedre lønnsomhet. I andre kvartal ventes en omsetning i intervallet 29,4–29,7 milliarder dollar. Virkningen av det pågående oppkjøpet av 3Com er ikke regnet inn i disse utsiktene. Oppkjøpet ventes fullført i sommer.

Reaksjonen blant analytikere på HPs første kvartal er at tallene bekrefter en tendens til allmenn bedring innen IT. Det er lettelse over at skriveravdelingen fortsatt leverer et solid overskudd.

I kveld norsk tid skal Dell offentliggjøre sitt regnskap for januarkvartalet. Det knytter seg stor spenning til disse tallene, fordi de i større grad enn HP vil gjenspeile bedriftsmarkedets nåværende appetitt på standard IT-maskineri.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.