Solid PC-vekst redder Compaq

Compaq innfridde markedets forventninger da selskapet i går la frem resultatene for andre kvartal. Sterk salgsvekst og økt lønnsomhet for PC-virksomheten trekker opp Compaq-tallene.

Foruten bedre PC-salg i så vel det profesjonelle som det private markedet, kunne Compaq Computer Corporation også rapportere et styrket serversalg i det øvre sjiktet. Driftskostnadene peker nedover, noe som er et tegn på at Michael D. Capellas' anstrengelser for å omstrukturere selskapet begynner å nærme seg mål.

- Vi har produktene, nå kommer også tallene, sa Compaq-sjefen under gårsdagens resultatfremleggelse.

Tallenes tale: Compaqs omsetning passerte 10,13 milliarder dollar, opp 7,5 prosent fra samme periode i fjor. Nå forventer selskapets ledelse at omsetningsveksten vil passere ti prosent i både tredje og fjerde kvartal. Fortjenesten i siste kvartal endte på 22 cents per utvannet aksje. Ser en imidlertid bort fra 25 millioner dollar i avkastning på investeringer, satt selskapet igjen med 362 millioner dollar i kvartalet, eller 21 cents per aksje - helt på linje med markedets forventninger. I fjor på samme tid la Compaq frem et underskudd på 184 millioner dollar, eller ti cents per aksje, etter et begredelig PC- og serversalg i det profesjonelle markedet.

Compaqs såkalte enterprise-virksomhet vokste med ni prosent i andre kvartal i år sammenliknet med samme periode året før. Det er hovedsakelig økt salg av Intel-baserte servere som trekker opp. PC-salget til privatmarkedet økte dessuten med formidable 32 prosent etter en utrolig vekst på 94 prosent i det ikke-amerikanske markedet. I USA økte PC-salget til samme segment med fem prosent.

Ser en på Compaqs samlede produktportefølje hadde selskapet en tosifret prosentvis vekst i så vel Nord-Amerika som Latin-Amerika, Japan, Kina og Asia for øvrig. Salget i Europa, Midt-Østen og Afrika, det såkalte EMEA-området, vokste imidlertid med skarve fire prosent, men det var ikke verre enn at Compaq-aksjen likevel gikk litt opp på NYSE-børsen tirsdag ettermiddag. Aksjen steg nesten 69 cents til i overkant av 27,4 dollar.

Compaqs driftskostnader endte på 1,8 milliarder dollar i andre kvartal i år - en reduksjon på nesten 380 millioner dollar sammenliknet med samme periode året før. Det betyr at selskapets driftskostnader nå er nede på 18 prosent av omsetningen, mot 23 prosent for tolv måneder siden. Samtidig bedres Compaqs bruttomargin fra 21 til 24 prosent.

Til toppen