Solide forbedringer i IBMs nyeste ThinkPad

IBM hadde solide og påkrevde forbedringer å vise til da Ray Salgado presenterte høstkolleksjonen av nye bærbare ThinkPad i Oslo.

IBM hadde solide og påkrevde forbedringer å vise til da Ray Salgado presenterte høstkolleksjonen av nye bærbare ThinkPad i Oslo.

IBM har laget en ny betegnelse som samler alle modellene i serien: TAXi. Der står T for de store men tynne, A for de store og allsidige, X for de ekstra bærbare, og i for de individuelle, det vil si de som ikke kan koples til det samme gjensidig kompatible utvalget av portreplikatorer og annet ekstra utstyr som kontorbrukere gjerne forlanger når organisasjonen skal prakke på dem en bærbar maskin.

Fordelen med i-serien er den lave prisen, fra 10.700 kroner og oppover (eks mva). De nye modellene i denne serien er blitt noe lettere og tynnere. Den viktigste forbedringen er at skallet er blitt hardere. På de utgående modellene er boksen så myk at du ødelegger skjermen bare du klemmer for hardt. Denne latterlige skavanken er heldigvis en saga blott. For noen kan det være en ulempe at den innebyggede diskettstasjonen også er borte.

- I Europa vil en egen i-modell med innebygget trådløst lokalnett, altså med innebygget antenne og nettkort i mini-PCI-utgave, være tilgjengelig i løpet av første kvartal neste år, sier Ray Salgado fra IBMs "World Wide Team". - Grunnen til at i-modellen debuterer med dette utstyret, og ikke våre mer påkostede modeller, er erfaringen fra USA, der trådløse lokalnett for bærbare PC-er først og fremst dreier seg om skole- og utdanningsmarkedet.


Salgado forteller at grunnskolen er pålagt av myndighetene å redusere antall elever i en klasse fra dagens 30 til 22 eller 23.

- Det har ført til at mange skoler er nødt til å oppføre brakker og andre former for raske eller midlertidige utvidelser. De har ikke ressurser eller tid til å installere kabling. Når trådløse lokalnett og bærbare maskiner ellers er konkurransedyktige i pris og tilbyr en rekke andre fordeler, har det ført til et stort press for å få ut en egnet i-serie modell.

IBM regner ikke med at denne IEEE 802.11b-kompatible teknologien vil vinne innpass i hjemmene, der det i stedet skal satses på Home RF med lavere overføringshastighet og en annen kommunikasjonsstandard.

De andre store nyhetene gjelder X-serien, etterfølgeren til de minste 240-modellene. Her er skjermen økt fra 10 tommer til 12 tommer, og tastene har fått samme fysiske mål som på de øvrige modellene. Økningen i skjermstørrelse er vesentlig, siden det svarer til 44 prosent større areal. Nå kan også femtiåringer arbeide mot skjermen i XGA-oppløsning (1024 ganger 768 punkter). Som følge av at tastene er blitt større, har IBM måttet endre på utlegget. Maskinene som Salgado demonstrerte hadde amerikansk tastatur, og IBMs norske representanter hadde ikke sett det endelige utkastet til norsk utlegg. De mest synlige endringene er at de spesielle Windows-tastene er borte, at z er direkte nabo til venstre skift, og at omkransende taster som Caps Lock og Enter er blitt noe smalere. Heldigvis er alle tolv funksjonstaster og alle fire piltaster på vanlig plass. Inntrykket er her at X-modellene endelig egner seg til intenst arbeid uten ekstra tastatur og skjerm.

Ellers har X-serien fått et eget spor for Compact Flash-kort. Dette er et hyppig brukt format for digitale kameraer. IBM bruker det til en rekke ekstra utstyr, blant annet den nye 1 GB MicroDrive-disken.

På T- og A- modellene er det mindre endringer. Også de er blitt mer fysisk robuste, og den øverste oppløsningen er økt, til henholdsvis 1400 ganger 1050 punkter på T-modellene, og 1600 ganger 1200 punkter på A-modellene.

- 26. september vil Intel offisielt bekrefte 850 MHz-utgaven av den bærbare Pentium III-prosessoren, sier Salgado. - Prosessoren vil være tilgjengelig på både A- og T-serien.

TAX-modellene har alle kombinerte mini PCI-kort med både Ethernet og V.90-modem. Portreplikatorene utnytter disse kortene til lokalnettforbindelsen, slik at brukeren ikke er avhengig av to drivere, enn når PC-en brukes på den faste arbeidsplassen, og en annen når den brukes på møterom eller en bevegelig arbeidsplass.

Salgado kunne ellers ikke si noe om når eller hvorvidt X-modellene til tilbys med Transmeta-prosessoren.

Les også:
Norgespremiere på nye Apple-produkter
Integrert trådløst lokalnett på Wintel-bærbare
Transmeta overtar etter Pentium i Sony Picturebook
IBM forbereder bærbar ThinkPad med Transmeta-prosessor

Til toppen