BREXIT

Solvik-Olsen om brexit og utviklingen av internett

– De vil fortsette å være en av våre nærmeste samarbeidspartnere, sier samferdselsministeren til digi.no.

UVISST: Det er for tidlig å se hvordan brexit vil påvirke oss, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Arkivbilde.
UVISST: Det er for tidlig å se hvordan brexit vil påvirke oss, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Arkivbilde. Foto: Eirik Urke
1. juli 2016 - 14:36

Det råder en usikkerhet om hva britenes utmeldelse av EU får av konsekvenser i mange leire. Også innenfor IKT-sektoren.

Tidligere denne uken samlet vi et knippe reaksjoner, blant annet fra ledende norske jurister, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og Datatilsynet.

Ett mulig utfall er at det kanskje blir mer attraktivt å velge norske leverandører.

LES SAKEN: Britene har mye IT-industri, snoker på fiber og er på vei ut av EU – hva betyr dette for norsk IKT?

Samtidig ba vi om kommentarer også fra samferdselsdepartementet. Fredag kom det svar.
Statsråden peker på at det er uvisst hvilke konsekvenser som kan bli gjeldende.

– Det er for tidlig å se hvordan brexit vil påvirke oss. Det vil blant annet avhenge av hvilken avtale Storbritannia og EU gjør, og hvilken avtale Storbritannia og EFTA gjør, skriver Ketil Solvik-Olsen (Frp) i en epost til digi.no.

Storbritannia er Norges tredje største handelspartner. Den norske regjeringen mener det blir viktig at nye ordninger kommer på plass for å sikre samarbeidet i fortsettelsen.

– Storbritannia vil fortsette å være en av Norges nærmeste samarbeidspartnere. Norges handel med Storbritannia vil bli regulert av EØS-avtalen til Storbritannia har formelt forlatt EU. Når Storbritannia formelt forlater EU, vil EØS-avtalen ikke lenger gi rammer for norsk-britisk handel. Det er derfor viktig for oss at nye ordninger er forhandlet, som gjør oss i stand til å opprettholde handel og samarbeid med våre britiske partnere, fortsetter Solvik-Olsen.

Britenes neste statsminister vil trolig i høst påkalle paragraf 50 i den såkalte Lisboa-traktaten. Da må landet være utmeldt av den europeiske union senest innen to år. Da skriver vi etter alt å dømme 2018.

Global utvikling

Rammebetingelser for digital infrastruktur i Norge er en av ansvarsområdene som sorterer under Samferdselsdepartementet.

Statsråden peker på at internett-utviklingen skjer på globalt nivå.

– Utviklingen av internett skjer på et globalt nivå, og Norge vil fortsette å utvikle sin kontakt med både Storbritannia, andre samarbeidspartnere innenfor og utenfor EU og fortsette å delta i de internasjonale forumene, avslutter Solvik-Olsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.