Søndagsengler ukjent på internett

De populære amerikanske websidene om Oscar-utdelingen 24. mars har få opplysninger om Søndagsengler (The Other Side of Sunday. Konkurrentene har derimot pekere til egne websider for sine filmer.

De populære amerikanske websidene om Oscar-utdelingen 24. mars har få opplysninger om Søndagsengler (The Other Side of Sunday. Konkurrentene har derimot pekere til egne websider for sine filmer.

Det er full Oscar-feber i USA i disse dager, og nedtellingen mot den store mandagen 24. mars preger også internett. De store webstedene for film har egne opplegg, og flere har lansert mer eller mindre fantasifulle opplegg for å bruke internettet til å tjene penger på jippoet.

Norges store håp Søndagsengler synes lite på internett. Oscar-utdelingens offisielle hjemmesider har selvfølgelig en kort og svært positiv omtale, samt viktige opplysninger om distributør, skuespillere og opphav. Men på de mer allmenne og kjente sidene til underholdningsbransjen er det nærmest ingenting.

Microsofts Cinemania-sider som følger opp den kjente CD-ROM-en og som har en rekke pekere derfra, har omtaler av tre av de andre nominerte i kategorien for utenlandsk film, nemlig Kolya, Prisoner of the Mountains og Ridicule, men ikke av A Chef in Love eller The Other Side of Sunday.

Entertainment Online, bedre kjent som E!Online, er en av de store nettkildene for amerikanere som liker å følge med i underholdsningsverden. Her er det full oversikt over samtlige nominerte, og en rekke andre tilbud, fra ablegøyer til seriøs informasjon. Du kan blant annet være med i et spill der du hjelper Madonna med å ta hevn mot Oscar-juryen som nominerte Evita i en rekke kategorier, mens stjernen selv ikke fikk en eneste nominasjon.

På listen over nominerte er det aktive pekere fra Kolya, Prisoner of the Mountains og Ridicule. De viser til omfattende omtaler. Ridicule har dessuten lagt ut noen beskjedne videoklipp – alt kan jo brukes for å stimulere til økt interesse. Kolya og Ridicule distribueres av Miramax, som ikke bare har sørget for å gi disse filmene egne hjemmesider – det er i tillegg lagt inn pekere til disse hjemmesidene direkte fra omtalen i E!Online.

Movienet er The Other Side of Sunday bare nevnt i et arkivert referat fra Tokyo-festivalen i desember i fjor. Dette webstedet brukes av amerikanere for å sjekke når etterlengtede filmer kommer til hjemstedet. Søndagsengler er ikke med i noen av rubrikkene – verken "past releases", "current releases" og "coming soon" – der man ellers søker etter filmtitler og bakgrunnsinformasjon. Det virker som om filmen ikke er satt opp i USA overhodet!

De som vet å bruke søkeredskap som AltaVista, kommer ikke særlig langt når materialet de søker ikke er lagt ut på web. Søkestrengen "søndagsengler" ga 28 treff. De brukbare her var anmeldelser på norsk, noen ganske negative, blant annet den fra Aftenposten. Flere pekere var døde, mens andre viste til oversikter over tv-programmer i Norden og i Tyskland, gjerne fra noen uker tilbake.

Søkestrengen "the other side of sunday" oppsporet flere av sidene fra filmfestivalen i Tokyo i desember i fjor, der Marie Theisen og Hildegunn Riise delte prisen for beste skuespillerinne. Men flere av de 21 treffene gjaldt en amerikansk musikk-CD med samme tittel, som ikke har noe med filmen å gjøre.

Den eneste omtalen av Søndagsengler som AltaVista greide å spore opp, var fra Tokyo-festivalen, og svært kort. I rubrikken for det webstedet av en eller annen grunn betegner som "dostributor", står det "unknown", og det er ingen henvisning til produsenten NRK Drama.

Du kan selv yte ditt bidrag for å skape blest rundt Norges Oscar-nominasjon ved å ta del i prøveavstemninger som er organisert rundt omkring på internettet.Hos J. B. Simmon kan du ta del i en uformell og gratis avstemming,. Bare fyll inn skjemaet og klikk på "vår" film.

Hos er framgangsmåten noe mer omstendelig. Her tilbys en "Oscar PartyPack" koster det fem dollar å registrere deg selv og vennene dine, slik at dere får være med på en direktesendt interaktiv variant av Oscar-kvelden, inklusiv web-avstemning. Webstedet har alt som kjennetegner ekte kommersielle gimmiker. Det er ingen bakgrunnsmateriale overhodet, og kategorien utenlandsk film så ikke en gang ut til å være med på stemmeseddelen!

I NRK Drama kommer jeg til slutt fram til Lene Paulsen, som ikke har annen kommentar enn at "dette var jeg ikke klar over", og som takker for opplysningene.

Eksperter på amerikansk markedsføring peker på at et websted, selv om det er rimelig, er dog et "must". Når skal NRK lære seg at monopoldagene forlengst er over?

Til toppen