Sonera kjøper GSM-operatør i USA

Finske Sonera betaler 114 millioner euro for Ericssons 9,1 prosent store aksjepost i den amerikanske GSM-operatøren Powertel Inc. Sonera blir dermed Nordens største mobilselskap i USA.

Finske Sonera betaler 114 millioner euro for Ericssons 9,1 prosent store aksjepost i den amerikanske GSM-operatøren Powertel Inc. Sonera blir dermed Nordens største mobilselskap i USA.

Telenor hadde lenge ambisjoner om å operere på det amerikanske mobilmarkedet og har vurdert eierandeler i flere selskap men så langt er alle prosjektene funnet for risikable.

Finske Sonera er av en helt annen oppfatning og mener det amerikanske mobilmarkedet har et sterkt vekstpotensial de neste årene. Fra en penetrasjon i dag på vel 25 prosent i det totale markedet, regner Sonera med at penetrasjonen vil øke sterkt innenfor digitale systemer. Mens bare åtte prosent av de finske mobiltelefonene i bruk er analoge, er 73 prosent av de amerikanske mobiltelefonene analoge.

Sonera øker engasjementene i det amerikanske GSM-markedet ved å investere 114 millioner euro i mobilselskapet Powertel. Sonera overtar en aksjepost fra Ericsson som nå selger seg ut, skriver selskapet i en pressemelding

Fra før eier Sonera vel 20 prosent i GSM-operatøren Aerial. Både Aerial og Powertel er blant USAs fire største GSM-operatører. Det amerikanske GSM-markedet er i sterk vekst og har fra årets start økt fra 3 millioner til 4,2 millioner kunder ifølge North American GSM Alliance. Det er ventet at landet vil passere 6 millioner GSM-kunder i løpet av året. GSM-telefoni har 15 prosent av markedet innen digital mobiltelefoni i USA.

Sonera vil benytte seg av sine solide erfaringer fra verdens kanskje mest modne mobilmarked i sitt nye USA-engasjement, og begge selskapene har en klar intensjon om at finnene skal kunne eksportere sine beste idéer til det amerikanske markedet.

Powertel økte kundebasen med i underkant av 100.000 første halvår til 382.000, og dekker GSM-tjenester i 12 delstater i det sør-østre USA, med hovedkontor i West Point. Selskapet omsatte første halvår for 126 millioner dollar, mot 175 millioner dollar for hele 1998. Tapene første halvår endte på 70 millioner dollar, hvorav 172 millioner dollar for hele 1998.

Til toppen