Sonera vil kutte 1.000 jobber

Det finske teleselskapet Sonera har startet samtaler med fagforeningene i bedriften med tanke på å redusere bemanningen med 1.000 personer, eller nesten 10 prosent av alle ansatte.

I en pressemelding fra Sonera heter det at selskapet vil spare mellom 50 og 60 milliooner euro årlig som følge av bemanningskuttene som i første rekke vil skje i administrasjon, Sonera Services, Sonera Wireless Ventures og forretningsområdet Telekom. Områder som Smarttrust og Zed, som tidligere har merket sparekniven, forskånes i denne runden.

Sonera må rasjonalisere driften, blant annet på grunn av selskapets enorme gjeldsbelastning som følge av fjorårets UMTS-auksjoner i Europa. Sonera trakk seg fra det norske mobilmarkedet for tre uker siden etter konkursen i Broadband Mobile der selskapet eide 50 prosent, og tok et tap på vel 140 millioner kroner.

Nedskjæringene blir kjent samme dag som Moody's melder at en kutter kredittratingen til Sonera på selskapets kortsiktige gjeld. Moody's tror Sonera får problemer med å betale selskapets gjeld. Nedgraderingen skjer fra nivået "prime 2" til "prime 3". I tillegg varsles at selskapets langsiktige rating, som nå er på "Baa2", vurderes redusert.

Soneras gigantgjeld beløper seg til 4,6 milliarder dollar. Selskapet planla å redusere betydelige deler av gjelden med salg av blant annet sine amerikanske mobilselskap til Deutsche Telekom. Selskapet fikk aksjer i Telekom for vel to milliarder dollar, aksjer som de siste to månedene har falt nesten 40 prosent i verdi. Sonera har tidligere varslet at en vil selge sine Telekom-aksjer så snart som mulig, det vil si fra og med 1. september, uansett kurs.

Til toppen