FORBRUKERTEKNOLOGI

Sony-batteri går på sukker og enzymer

Sony har framstilt en prototyp på et biologisk batteri, med sukker som drivstoff.

3. sep. 2007 - 11:31

I forrige uke kunngjort Sony at de har utviklet en ny type biologisk batteri. Batteriet skaper elektronisk spenning gjennom en biokjemisk prosess med sukker – glukose – og enzymer.

Prototyper på batteriet har greid å levere 50 milliwatt. Det skal være rekord for såkalte passive biologiske batterier, det vil si der prosessen ikke krever noen form for ytre påvirkning.

En video på Sonys nettsted viser hvordan én celle er tilstrekkelig til å drive en liten vifte, mens fire celler kan drive en MP3-spiller med små eksterne høyttalere.

I batteriets anode omdannes glukose til sukkersyren glukonolaktone, og det frigjøres hydrogenioner og elektroner. Spenningsforskjellen oppstår ved at hydrogenionene vandrer over til katoden på egen hånd, mens elektronene forblir ved anoden. Når den elektriske kretsen sluttes, møtes ionene og elektronene igjen, og de trekker oksygen fra luften for å danne vann.

Sony illustrerer dette slik:

Sony mener at de har gjort store framskritt på tre nøkkelområder i forhold til tidligere forsøk med biologiske batterier, og at disse framskrittene kombinert har gjort det mulig å framstille prototypen så kompakt som det er gjort.

Som bildet viser, må det gjøres en del videre framskritt for å gjøre batteriene så små at de kan kombineres med en MP3-spiller på en praktisk måte.

Det kan med andre ord ta lang tid før batteriet kommer i produksjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.