Sony dumper MS Office til fordel for StarOffice

Dersom Sony er trendskaper, står Microsoft foran store utfordringer: Ved utgangen av året vil Sonys Windows-PC'er i Europa leveres med StarOffice 6.0 i stedet for MS Office.

Dersom Sony er trendskaper, står Microsoft foran store utfordringer: Ved utgangen av året vil Sonys Windows-PC'er i Europa leveres med StarOffice 6.0 i stedet for MS Office.

Sun Microsystems Inc inngikk onsdag en avtale med Sony som innebærer at Microsofts kontorpakke Office ikke lenger blir å finne på nye PC-er fra Sony. I stedet skal maskinene leveres med åpen-kildekode-pakken StarOffice 6.0. Avtalen gjelder i første omgang Sony-PC-er som leveres i Storbritannia, Frankrike, Spania, Tyskland, Østerrike og Sveits, ifølge Sun.

Dette er andre gang en av verdens topp-ti-leverandører i PC-markedet så åpent bryter med Microsofts dominerende stilling innen kontorpakker. Kanadiske Corel var først ut tidligere i år, da selskapet offentliggjorde en avtale med Hewlett-Packard der HP forpliktet seg til å legge inn WordPerfect som tekstbehandler på sine maskiner.

StarOffice er Suns kommersielle distribusjon av sin åpne kildekode-pakke OpenOffice. Pakken inkluderer en tekstbehandler, et regneark og andre mye brukte kontorverktøy, og er Suns viktigste spydspiss mot Microsofts markedsledende posisjon i PC-markedet.

Verken Sun eller Corel vil opplyse hvor mye penger de krever av PC-produsentene for sine kontorapplikasjoner, men prisingen er sannsynligvis så lav at selskapene neppe tjener penger på avtalene i første omgang. Strategien er først å spre programvaren så bredt som mulig, så får eventuelle inntekter komme senere, når brukerne har skiftet ut Microsoft Office og må oppgradere erstatningsprogramvaren fra Corel/Sun.

Dette er samme strategi som i sin tid gjorde Microsoft til markedsleder i konsumentmarkedet, og som satte selskapet i stand til å kuppe bedriftsmarkedet.

- Når bedriftskundene får gått StarOffice nærmere etter i sømmene, vil de se at produktet er billigere og lisensbetingelsene lettere å administrere, sier Suns teknologievangelist i Europa, Simon Phipps, til ZDnet.

Microsoft ønsker ikke å kommentere saken.

Til toppen