UTVIKLING

Sony Ericsson skal «åpne» mobilene

Fjerner omstridte sperrer i utvalgte Android-modeller.

Sony Ericsson snur helt i sin holdning om at brukere og utviklere skal få fikle minst mulig med selskapets Android-baserte mobiler. Blant annet er «bootloaderen», programvaren som laster operativsystemet, låst.

Med tanke på at selskapet har vært mindre villig til å komme med å gi ut Android-oppdateringer til eksisterende mobiler enn mange av konkurrentene, har låsingen av bootloaderen vært ekstra frustrerende for mange brukere, siden dette i stor grad hindrer brukerne i å ta i bruk nyere, men uoffisielle Android-installasjoner på disse mobilene.

I går kunngjorde Sony Ericsson at selskapet er i ferd med å løsne på disse restriksjonene, i alle fall i forbindelse med noen mobiler.

I dette blogginnlegget forteller Karl-Johan Dahlström, senior programarkitekt i Sony Ericsson, at det snart vil bli mulig å låse opp bootloaderen i visse utgaver av selskapet Xperia-modeller.

For det første gjelder dette kun modeller som har blitt introdusert i år. X10-familien er ikke inkludert, noe som skyldes at bootloaderen i disse mobilene ikke kan åpnes på en «sikker» måte som også overholder avtaler Sony Ericsson har gjort med tredjepartsleverandører. Dahlström forklarer dette nærmere her.

Det er heller ikke alle 2011-modellene som vil kunne låses opp på denne måten. Dette avhenger av flere faktorer, og ifølge blogginnlegget finnes det bare én måte å sjekke dette på, og det er å benytte Fastboot-verktøyet i Android SDK. Dersom mobilen kan knyttes til Fastboot, kan bootloaderen låse opp.

For å låse opp bootloaderen, trenger man en nøkkel. Sony Ericsson skal i løpet av våren lansere en tjeneste hvor brukere av selskapet Xperia-modeller kan taste inn mobilens IMEI-nummer. Da vil man få nøkkelen i retur. Denne kan brukes i Fastboot-verktøyet for å utføre selve opplåsingen.

Sony Ericsson opplyser at en slik opplåsing kan føre til at garantiordningen for mobilen brytes. Selskapet fraråder derfor alle andre enn erfarne utviklere å gjøre dette, da en utskifting av mobilens fastvare kan innebære at mobilen ikke vil starte igjen.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.