Sony Ericsson vurderer fingeravtrykksleser

Sony Ericsson vurderer å la sine brukere logge seg på mobilen med fingeren. Det er gode nyheter for norsk Idex.

Sony Ericsson vurderer fingeravtrykksleser

Sony Ericsson vurderer å la sine brukere logge seg på mobilen med fingeren. Det er gode nyheter for norsk Idex.

Det er flere som eier en mobiltelefon enn en PC. Dessuten er mobilen en av de få tingene de fleste alltid har med seg, på lik linje med nøkler og lommebok.

Etter hvert som mobiltelefonene blir mer og mer avanserte brukes de til stadig mer og fra flere hold satses det på at mobilen også skal ta over for lommeboken.

For å få det til i praksis er det nødvendig med en sikker metode for verifisering av brukeren så ikke tap av en mobil resulterer i en tømt bankkonto. Fingeravtrykkslesere på mobilen er en løsning på dette problemet. Japanske kunder av mobiloperatøren Docomo har tatt dette i bruk og nå vurderer Sony Ericsson å levere fingeravtrykkslesere på sine mobiler.

I følge di.se er Sony Ericsson i samtaler med amerikanske Authentec om å bruke deres fingeravtrykkslesere i sine mobiler. Authentec er verdens største på fingeravtrykkslesere for PCer og mobiler. Blant annet har de inngått avtale med HP om å installere Authentecs fingeravtrykkslesere på bærbare til bedriftsmarkedet.

- HP blir sannsynligvis en av våre største kunder i år, sier Scott Moody, sjef for Authentec til di.se.

Dette viser at markedet for fingeravtrykksensorer ikke er dødt. Dette er gode nyheter for norske Idex som de to britiske Opticom-investorene Thomas Fussel og Robert Keith står bak. Idex var for flere år siden i samtaler med Nokia.

I fjor ble det lansert noen produkter med fingersensor, men så ble det stille igjen.

    Les også:

Med fingeravtrykksleseren kan påloggingsinformasjon for nettsider og internett lagres lokalt på PCene, men låses ned slik at man må dra fingeren over sensoren for å autentiseres seg. Moody er imidlertid klar på at det er i mobilmarkedet det store potensialet ligger.

I Japan og Sør-Korea selger blant annet mobiloperatøren Docomo mobiler med fingeravtrykkslesere. Det gjør at brukerne kan autentiseres når de betaler gjennom mobilen.

Hittil har det blitt solgt fem millioner mobiler med Authentecs sensor og Moody hevder å ha 98 prosent av markedet. Det lover i såfall ikke godt for norske Idex som også satser på fingeravtrykkslesere for mobiltelefoner. Samtidig kan det også være med på å åpne markedet for denne typen løsninger og det vil i såfall komme alle leverandørene til gode.

- Jo mer avanserte telefoner, jo større er interessen fra leverandørene, sier Moody til di.se.

Han er ikke redd for at Nokia eller en av de andre mobilleverandørene selv vil forsøke å produsere egne sensorer.

- Bare de paranoide overlever. Vi har solide patenter og lave kostnader. En sensor koster circa tre dollar å produsere. For bare noen år siden var det snakk om 100 dollar, sier Moody til di.se.

Hva mobilprodusentene må betale per sensor er usikkert, men med en pris i dette leiet vil det være mulig for produsentene å rulle ut slike løsninger i stor skala.

Foreløpig går ikke Authentec med overskudd, men selskapet har mye penger fra ventureselskaper i ryggen. Selskapet forventer året i år blir det første med positivt resultat og at 2007 blir gjennombruddsåret for fingeravtrykkslesere på mobiltelefoner.

Til toppen