BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sony forenkler skjermopphenget

Én eneste kobberledning kan overføre både data og kraft til «lokket» til bærbare pc-er.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. aug. 2010 - 15:25

Bærbare pc-er og andre enheter med skjerm som kan vippes opp, overfører både strøm og data via leddet mellom hoveddelen og lokket til enheten. Vanligvis gjøres dette ved hjelp av en stor mengde kabler, som hver overføringer blant annet video, lyd og driftsstrøm. Antallet avhenger av hvor mye funksjonalitet som finnes i lokket, men det kan ofte dreie seg om 20-30 ledninger.

Sony har nå delvis utviklet en løsning som erstatter alle disse kablene med én eneste ledning. Teknologien kaller Sony bare for «single wire interface technology» og beskriver den som en hybrid overføringsteknologi som støtter overføring av både strømforsyning og data via én eneste kobberledning.

Sony skriver i en pressemelding at bakgrunnen for teknologien er at stadig mer funksjonalitet i lokket på enhetene, har ført til stadig større kontakter for kablene og vanskeligheter med å bøye kablene når lokket på enheten lukkes.

Sony samler alle ledningene til mobil- eller pc-lokket i én eneste ledning.
Sony samler alle ledningene til mobil- eller pc-lokket i én eneste ledning.

I et konkret eksempel hvor lokket på en enhet har en skjerm med WVGA-oppløsning, VGA-kamera, strømforsyning, lyd, to LED-lamper, fire nøkkelbrytere for dataerhvervelse, samt kontroller for to typer sensorer, for eksempel berøringspaneler, kreves det omtrent 22 kabeler. Alt dette kan overføres via én kabel med Sonys nye løsning.

Den nye kabelen støtter toveis overføring av flere typer signaler, inkludert video, lyd og kontrollsignaler, ved å bruke tidsdelt bi- og multiplexing.

I tillegg leverer også likestrømbasert kraft via den samme kabelen. Dette gjøres mulig ved hjelp av koding på flere nivåer. Sony har demonstrert at overføringshastigheter på opptil 940 megabit per sekund kan gjennomføres over forbindelsen, som kan være på inntil 60 cm.

Sony har inngått samarbeid med japanske ROHM om praktisk implementering av teknologien. Selskapene skal i første omgang bedrive felles utvikling og teknisk utvikling av den analoge delen av en testbrikke. Deretter vil Sony tilby ROHM en lisens på den digitale delen av teknologien slik at det kan utvikles en komplett brikke som inkluderer både de analoge og de digitale delene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.