Sony gir opp lesebrett

Etterlater et marked fullstendig dominert av Kindle.

Sony gir opp lesebrett
GIR OPP: Avbildede PRS-T3 ble den siste e-bokleseren fra Sony. Bilde: digi.no

Sony slutter å produsere lesebrett, melder BBC. Det er selve pioneren innen e-boklesere som nå kaster inn håndkleet.

    Les også:

Dermed er det klart at fjorårets modell PRS-T3 ble den aller siste fra det japanske elektronikkselskapet, som må sies å ha oppfunnet sjangeren.

Sony var det første selskapet i verden som lanserte et lesebrett med såkalt elektronisk blekk (e-ink), med gjengivelse av tekst på en skjerm uten bakgrunnsbelysning.

Elektronisk blekk har den egenskapen at bøkene blir lettere å lese i sollys, tilnærmet slik du opplever vanlige papirbøker, i motsetning til LCD-skjermer i f.eks nettbrett.

Det skjedde allerede i 2004 med introduksjonen av Sony Librie, som senere ble erstattet av en lang rekke modeller i Reader-serien. PRS står for Portable Reader System.

Først i 2007 tok Amazon.com opp konkurransen med sin Kindle, som på lanseringsdagen ble utsolgt på noen timer. Kindle har siden dominert markedet fullstendig. Ifølge BBC har Amazon rundt 90 prosent av det dedikerte e-bokmarkedet.

Sony har nok også fått kjenne på konkurransen med fremveksten av stadig større smarttelefoner og nettbrett, som også blir brukt til å lese e-bøker.

Nyheten om at selskapet gir opp lesebrett kommer få måneder etter at Sony også avsluttet salget av innhold til lesebrettene sine i USA og Europa.

    Les også: