Sony har forretningsidé for PS3-kunder

Sony har forretningsidé for PS3-kunder

Sony vil betale brukerne som låner ut regnekraft fra sine Playstation 3 til forskning.

Tidligere i år ble det kjent at brukere av spillmaskinen Playstation 3 (PS3) fra Sony kunne gi viktige bidrag til prosjektet Folding@home som fordeler regnekraft til forskning på legemidler.

Poenget er at PS3-maskiner har som regel svært mye regnekraft til overs. En gratis klient som kan lastes ned fra Folding@home gjør at denne regnekraften kan disponeres av forskere over Internett.

Relativt sett kan en PS3-maskin bidra med langt mer regnekraft enn en typisk PC. Sony anslår at 10.000 PS3-maskiner kan avse like mye regnekraft over Internett som 200.000 PC-er.

Statistikk fra Folding@home viser at en aktiv PS3 bidrar med grovt regnet 15 ganger så mye regnekraft som en PC.

Statistikken viser også at PS3-brukeres interesse for å delta i forskningsprosjektet har dalt kraftig de siste ukene: Fra 488 teraflops i slutten av mars til 245 teraflops i dag. Det svekker prosjektet avgjørende: I mars leverte PS3-brukere 65,4 prosent av all regnekraft til Folding@home-prosjektet, i dag er andelen nede i 45,2 prosent.

Dette kan være bakgrunnen for at Sony er i ferd med å klekke ut en modell der markedskreftene skal redde PS3-brukernes innsats for legemiddelforskningen.

Modellen går ut på, ifølge uttalelser fra teknologisjef Masa Chatani i Sony til 1up.com, at Sony inngår avtaler med legemiddelselskaper som har behov for ledig datakraft, og som kan nøye seg med den formen for distribuerte beregninger som kan gjennomføres over Internett. På sin side skal Sony sørge for at brukere som avgir regnekraft, får bestemte fordeler, for eksempel rabatter på spill og tilleggsutstyr, gratis nedlastinger, eksklusivt innhold og liknende.

Sony har ingen kommentarer til at en slik modell vil svekke den frivillige innsatsen for Folding@home.

Det presiseres at modellen ikke er ferdig utarbeidet, og det er ikke gitt noe tidspunkt for når den eventuelt kan settes ut i live.

På den andre siden skal legemiddelindustrien ha gitt svært positive tilbakemeldinger.

    Les også:

Til toppen