Sony i detalj om bærbar spillmaskin

Sony presenterte denne uken langt flere detaljer om spillmaskinen PSP. I tillegg har en pussig Playstation 3-nyhet dukket opp.

Sony presenterte denne uken langt flere detaljer om spillmaskinen PSP. I tillegg har en pussig Playstation 3-nyhet dukket opp.

En brikkesettdesigner fra Sony viste denne uken fram detaljer om maskinvaren i selskapets kommende håndholdte spillmaskin, PSP, under Hot Chips-konferansen som ble arrangert ved Stanford University tidligere denne uken.

Det er ventet at PSP vil komme på markedet i Japan i slutten av 2004, og i Europa og Nord-Amerika i begynnelsen av 2005. Det har likevel kommet rapporter om at spillmaskinen vil bli ytterligere forsinket. Maskinen vil bli en konkurrent til blant annet Nintendos Game Boy- og DS-enheter.

Ifølge ExtremeTech, vil PSP være basert på fire hovedkomponenter, en hovedprosessor, en mediemotor, en dedikert grafikkprosessor og "Virtual Mobile engine" (VME), som er en omprogrammerbar hjelpebrikke som også benyttes i enkelte Sonys Walkman-produkter for øke batterilevetiden.

Hovedprosessoren, som Sony tidligere har fortalt skal være en integrert MIPS R4000-brikke, skal kjøres med klokkehastigheter opp til 333 MHz, dobbelt så raskt som busshastigheten. Prosessorhastigheten avhenger av belastningen. Brikken skal kunne skru av strømmen til deler av prosessoren som ikke er i bruk.

Minnet prosessoren har tilgang på, er på 2 MB. I tillegg skal 2 MB minne være knyttet til mediemotoren. Prosessoren krever en spenning på mellom 0,8 og 1,2 volt. Hele brikken skal bestå av seks millioner porter og er laget ved hjelp 90 nanometers prosessteknologi. Den skal blant annet inneholde en sikkerhetsmodul som skal kunne beskytte data og forhindre dataangrep mot enheten, spillene og de lagrede dataene.

Grafikkmotoren i PSP skal være utstyrt med et 512 bits grensesnitt og kunne levere 664 millioner piksler eller 35 millioner polygoner i sekundet. Enheten skal ha støtte for en rekke grafikk 3D-effekter og støtte både 16-bits og 32-bits fargedybde. Grafikkmotoren vil operere med en klokkehastighet på 166 MHz og ha tilgang til 2 MB integrert grafikkminne.

Det er noe uklart hvilken funksjon VME-en vil ha i spillmaskinen, men det antas at den omprogrammerbare kjernen vil kunne tilpasses ulike oppgaver for å avlaste hovedprosessoren fra kalkulasjoner eller operasjoner som krever mye ytelse, blant annet i forbindelse med gjengivelse av lyd.

Tidligere er det blitt kjent at PSP vil være utstyrt med en 4,3 tommers LCD-skjerm, et litium-ion-batteri, og at den vil ha støtte for AAC- og MP3-musikk og AVC/@MP (H.264) for bilder og film. Spill og annet innhold vil leveres på 1,8 GB store UMD-plater. Spillmaskinen skal veie 260 gram.

Tidligere er det blitt nevnt at maskinen skal ha støtte for 802.11b WLAN, men det skal ikke ha blitt nevnt denne gang. Derimot ble støtte for USB 2.0 og Memory Stick beskrevet.

Også PlayStation 3 er på nytt blitt nevnt denne uken. Maskinen, som trolig først kommer på markedet om et års tid, har allerede fått en produktside hos den japanske delen av Amazon. Dette skriver News.com. Siden skal verken inneholde bilder eller muligheter for bestilling, men allerede har flere lesere av siden gitt enheten svært gode karakterer.

Det er ventet at Sony vil vise fram PlayStation 3, eller hva nå selskapet vil velge å kalle spillmaskinen, i løpet av våren 2005.

Til toppen