Sony lanserer den første digitale boken

Endelig er såkalt digitalt papir i salg. Sony Librie er først ute med de knivskarpe sort/hvitt-skjermene.

Endelig er såkalt digitalt papir i salg. Sony Librie er først ute med de knivskarpe sort/hvitt-skjermene.

Såkalt digital papir ble lovet i salg fra flere selskaper under dotcom-årene, men nå kommer overraskende det første produktet i salg. digi.no skrev allerede i mai 1999 at E-ink lovet snarlig lansering av sine nye papirtynne skjermer. (Les mer i boksen til høyre)

Nå er ikke løftene fra dotcom-årene helt innfridd, for den gang lovet man bøylige, arktykke skjermer. Sonys nye Librie EBR-1000EP har en stiv skjerm, og ser ut som en stor bok med et omslag som beskytter skjermen.

Når dette er sagt, er dog størrelsen imponerende. Maskinen måler 126mm x 190mm, omtrent som et A5-ark (et halvt A4-ark) og den er bare 13 millimeter tykk, skriver den engelske avisen The Guardian. Vekten er 300 gram, noe som tilsvarer en litt tykk paperback. Foreløpig er maskinen bare i salg i Japan til 2.700 norske kroner.

Maskinen bruker en skjermteknologi fra Philips og E-Ink som gir langt oppløsning og dermed skarphet enn dagens LCD-skjermer. Librie-skjermen har 170 skjermpunkter per tomme, mot en vanlig skjerms 79-90.

Skjermen er laget av små celler med magnetiske partikler i en veske som snus når strøm tilføres. Dermed blir cellene enten gjennomsiktige hvite eller sorte når partiklene er snudd. Å snu partiklene er en engangjobb, de trenger ikke å få tilført strøm for å holde seg snudd, noe som øker batterilevetiden voldsomt.

Med et sett AAA batteries er nok til å bla gjennom hele 10,000 sider, opplyser Sony.

Maskinen bruker Sony Linux og Memory Stick for å lagre bøker. Du kan laste ned over nettet til en PC og så overføre bøker til maskinen. Bøkene ligger lagret i et propritære format, også dette fra Sony.

Det såkalte BBeB-formatet krymper en bok på 250 sider ned til 500 Kb, men gir kopibeskyttelsesmuligheter mange nok ikke vil like. For systemet legger opp til at du bare leier bøker, du kjøper dem ikke til odel og eie.

I samarbeid med japanske forlag skal Sony leie ut bøker til 20 kroner for en måneds bruk. Boken kan da overføres til opp til fire forskjellige maskiner.

Libre-maskinen har en rekke muligheter som Sony foreløpig ikke utnytter. Maskinen har et lite tastatur og lydmuligheter.

Til toppen