Sony lanserer nettmusikktjeneste i panikk

20. desember åpner den japanske musikkgiganten Sony Music Entertainment en splitter ny web-tjeneste som skal distribuere ferske musikksingler via Internett. Dyrest mulig.

20. desember åpner den japanske musikkgiganten Sony Music Entertainment en splitter ny web-tjeneste som skal distribuere ferske musikksingler via Internett. Dyrest mulig.

Sony Music Entertainment (SME) har fått klarsignal fra nesten samtlige av sine 200 kontraktsfestede artister til nettplanene, og planlegger å ha så mange som 400-500 titler klare til nedlasting på nettet iløpet av et års tid, skriver Nikkei BP AsiaBizTech.

Sony vil trolig forlange omlag 350 yen (i underkant av 30 kroner) for hvert musikkspor. Til sammenlikning koster en singleplate (med to spor) omlag 800 yen (cirka 62 kroner) i japanske platebutikker, så selskapet legger ikke opp til særlig prisreduksjon for forbrukerne, selv om webben vil være en vesentlig rimeligere distribusjonskanal for Sony enn dagens tradisjonelle kanaler. Dessuten sparer Sony en god del kroner ved at Internett-distribuert musikk ikke krever store kostnader til produksjon av CD-cover, tekstmateriell osv. sammenliknet med tradisjonelle kompaktplater.

Sonys mål med websatsingen er å oppdra nettbrukerne til at musikk kjøpt på nettet skal koste det samme som de platene du kjøper i sjappa på hjørnet. Timingen er heller ikke tilfeldig: Dersom Sony hadde somlet ytterligere ville trolig en rekke andre selskaper ha kommet dem i forkjøpet og levert tilsvarende tjenester - til vesentlig lavere priser. Sony liker selvfølgelig ikke at forbrukerne oppdras til at musikk er rimeligere å kjøpe over nettet, så nettsatsingen må ses på som et defensivt trekk fra Sony for å unngå endrete forbrukervaner.

Hovedgrunnen til at Sony nå stresser med å få opp sitt eget musikknettsted er at Softbank-eide eS! Music Corp. er på trappene med sin egen distribusjonsløsning for musikk på nettet.

eS! Music etableres denne måneden og vil sporenstreks begynne å signere platekontrakter med artister. Målet er å tilby hvert spor til kun åtte kroner (omlag 100 yen), skriver Nikkei BP AsiaBizTech.

Sony stiller seg hoderystende til planene og hevder at åtte kroner per musikkspor ikke vil gi eS! Music nok fortjeneste til at verken selskapet eller artistene kan tjene penger på det.

Til toppen