Sony planlegger Internett-bokser

Langsomt men sikkert begynner markedet for Internett-på-TV-bokser å varmes opp. Sony valgte tirsdag ikke uventet Mosaics Spyglass som nettleser for sine kommende bokser og kanskje også i Playstation 2.

Langsomt men sikkert begynner markedet for Internett-på-TV-bokser å varmes opp. Sony valgte tirsdag ikke uventet Mosaics Spyglass som nettleser for sine kommende bokser og kanskje også i Playstation 2.

Erfarne Internett-brukere husker kanskje Spyglass Mosaic, den første nettleseren. Til tross for at du ikke ser logoen så ofte, lever nettleseren i aller beste velgående, ikke minst fordi den lisensieres av Microsoft og danner grunnlaget i deres Internet Explorer.

I tillegg lager Spyglass flere miniversjoner av sin nettleser som selges til stadig flere leverandører av Internett-bokser, de nye maskinene som lar deg bruke Internett på TV-skjermen. Foreløpig har salget av slike bokser bare kommet skikkelig igang i USA, der Microsoft-eide WebTV har solgt nesten én million bokser.

Salget her hjemme har latt vente på seg fordi de amerikanske boksene må tilpasses Europa. Men etter hvert melder stadig flere store eletronikk-produsenter at de skal lansere slike bokser.

Foreløpig sistemann på lasset er tungvekteren Sony. Sammen med en lang rekke selskaper, blant andre norske PCTVnet, sikler selskapet på et marked analyseselskapet IDC mener kommer til å vokse til 55,7 millioner enheter i 2002, skriver nyhetstjenesten Cnet. Avtalen er en ny fjær i hatten for Spyglass som fra før har avtaler med Microsoft, General Instrument, Comcast, Motorola og Philips.

Sony vil imidlertid ikke si noe om når de skal lansere sine Internett-bokser.

Selskapet vurderer å lage en rekke forskjellige typer interaktive underholdningsbokser, blant annet en digital videospiller. Sony forteller også at det vurderes å legge inn en Internett-leser i den kommende Playstation 2, men selskapet har ennå ikke tatt noen endelig beslutning om dette (se tidligere sak i høyre marg).

Også PCTVnet bruker Spyglass-leseren. Selskapet er svært fornøyd med Mosaic, blant annet fordi den minste versjonen av nettleseren ikke bruker mer en 750 Kb minne.

- Men Mosaic mangler fremdeles full Java, noe de har lovet i over et år, forteller Morten Rynning, markedssjef i PCTVnet. Spyglass forteller oss at forsinkelsen skyldes kontraktsmessige forhold med Sun, men at disse nå er løst. Dette betyr at vi vil få full Java-støtte om seks måneder, sier Rynning til digi.no.

Han utrykker likevel bekymring, for han mener at Java-støtte ikke lenger er et entydig begrep.

- Vi vet foreløpig ikke hvilken versjon av Java Spyglass vil støtte - en ting er Java 1.0 eller 2.0, men vi er redd for at den begrensede Personal Java-versjonen ikke kan lese alle sider, forteller markedssjefen.

Til toppen